128 yıllık çivisiz cami!

Bir tek çivi bile kullanılmadan birbirine geçme ahşap malzeme ile yapılan cami...

Bursa’nın İznik ilçesinde 128 yıl önce bir tek çivi bile kullanılmadan birbirine geçme ahşap malzeme ile yapılan Elmalı köyündeki Çivisiz Cami, Özel İdare Müdürlüğü tarafından onarılacak.

Bursa’nın İznik İlçesi Elmalı köyünde bundan tam 128 yıl önce yapılan, yapımında tahta kullanılan ama bir tek çivi bile çakılmadığı için Çivisiz Cami olarak anılan tarihi yapının zaman içinde birbirine geçme tahtalarında esneme ve açılmalar olduğu, büyük bir sanat eseri olan camiin kısa süre aslına uygun şekilde onarıma alınacağı belirtildi.

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu ile köydeki camide incelemelerde bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, 1884 yılında yapılan caminin tahtalarında hiçbir çürüme belirtisi olmadığı söylediler. Özel İdare Genel Sekreteri Çelik, zaman içinde iklim değişiklikleri yüzünden tahtalarda açılma ve esneme belirlediklerini, caminin zarar görmemesi için restorasyonun en kısa sürede aslına uygun şekilde başlatılacağını söyledi. Halen ibadete açık olan caminin eşsiz bir eser olduğuna vurgu yapan İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, “Elmalı köyümüzde ata yadigârı, yüz küsur yıllık ahşaptan yapılmış ve çivi kullanılmadan inşa edilmiş camiye sahibiz. Bu güne kadar ibadethanemiz yaşatılmış. Bizim de bundan sonra İl Özel İdare Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapacağımız çalışmada çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara da aynen bu şekilde sağlıklı sağlam ve kullanılabilir şekilde bu tarihi camiyi aktarmak istiyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın