120 yıllık tarihi kule yıllara meydan okuyor

Çorum'un Sungurlu ilçesindeki 19. yüzyıla ait sivil yapıların en güzellerinden biri olan 120 yıllık tarihi saat kulesi yıllara meydan okuyor.

Türkiye’deki 52 tarihi saat kulesinden biri olan ve ilk günkü gibi çalışan Sungurlu saat kulesi, Kaymakam Edip Bey tarafından 1892 yılında inşa ettirilmiş.

Çorum’un Sungurlu ilçesindeki 19. yüzyıla ait sivil yapıların en güzellerinden biri olan 120 yıllık tarihi saat kulesi yıllara meydan okuyor.
Türkiye’deki 52 tarihi saat kulesinden biri olan ve ilk günkü gibi çalışan Sungurlu saat kulesi, Kaymakam Edip Bey tarafından 1892 yılında inşa ettirilmiş. Yozgat Saat Kulesini yapan Yozgatlı Şakir Usta’nın eseri olan saat kulesi, kesme taştan yapılmış ve en üst katında dalgalı, saçaklı ahşap bir köşk, onun altında dört yönde yuvarlak saat kadranı, onun altında demir parmaklı balkon bulunuyor. Önceleri, çelik halat ve 50 kilogramlık kovalar vasıtasıyla çalışan saat kulesi, daha sonra elektronik bir mekanizmaya bağlanmış. Kuleye, kuzeye açılan yuvarlak kemerli kapıdan ahşap merdivenlerle çıkılıyor.

Saatin mekanizmasını Çorumlu İbrahim Usta’nın yaptığı ve saat çanının ise Amasya’da görev yapan bir Alman konsolosunun hediyesi olduğu söyleniyor.

2002 YILINDA KORUMA ALTINA ALINDI
Sungurlu Belediye Başkanı Selahaddin Uzunkaya, tarihi Saat Kulesi’nin, 2002 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı kabul edildiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından saat kulesinin restorasyonu için 76 bin TL ödenek ayrıldığını, 26 Kasım 2007 tarihinde yapılan ihaleyi yüksek mimar Macit Cankat’ın üstlendiğini söyleyen Başkan Uzunkaya, Saat kulesinin restorasyonu için hazırlanan projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanarak 16 Mayıs 2008 tarihinde restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın