12. İstanbul Bienali İçin Geri Sayım Başladı

İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, 17 Eylül-13 Kasım 2011 tarihleri arasında İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor.

12. İstanbul Bienali, 17 Eylül tarihinden itibaren İstanbul’u bir kez daha dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürecek. Avrupa’da Venedik Bienali ile beraber yılın en önemli sanat etkinliği olarak anılan İstanbul Bienali’nin bu yılki başlığı İsimsiz (12. İstanbul Bienali), 2011 olarak belirlendi.

Bienalin, küratörler Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann tarafından belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres’e göndermeler içeriyor. İşleri uluslararası arenada pek çok kişisel ve karma sergide yer alan Gonzalez-Torres, küratörlüğünü Rosa Martinez’in üstlendiği 5. İstanbul Bienali’nde de sanatçıolarak yer almıştı. Torres’in, siyasi konuları ele alırken biçimsel yenilikçiliği kullanarak oluşturduğu sanat dili, 12. İstanbul Bienali için yürütülen araştırmalara esin kaynağı oldu.

12. İstanbul Bienali, başlığının yanı sıra temalarında da Felix Gonzalez-Torres’in işlerinden ilham alıyor. Bienalde İsimsiz (Soyutlama), “İsimsiz” (Ross), “İsimsiz” (Pasaport), İsimsiz (Tarih), “İsimsiz” (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenecek beş karma sergiye ek olarak, bu meselelerle ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyacak 50’den fazla kişisel sergi de yer alacak.

12. İstanbul Bienali, yapıtların sunumuna ve birbiriyle ilişkisine öncelik tanıyacak şekilde, özenle inşa edilmiş tek bir mekâna, Antrepo’ya yerleştirilecek. Aralarında Pritzker Mimari Ödülü ve Venedik Mimarlık Bienali’nin Altın Aslan Ödülü’nün de bulunduğu birçok ödülün sahibi, güncel mimarinin ünlü isimlerinden Ryue Nishizawa’nın Mimari Tasarım Ofisi tarafından yapılan Bienal mekânlarının mimarı tasarımıyla neredeyse dört duvar olan 3 ve 5 numaralı Antrepolar’ın içi, çelik ve alçıpan konstrüksiyonlarla etkileyici bir sergi alanına dönüştürülecek.

Gonzalez-Torres’in “İsimsiz” kavramına uygun bir şekilde ve yerleşmiş sanatsal ve siyasi kuralların arkasından dolaşma arzusuyla, sanatçıların isimleri bienalin açılışına kadar açıklanmayacak. Küratörler sergiyle ilgili önyargılı düşüncelere yönelik eleştirel bir tavır geliştirerek, katılan sanatçıların isim listesini, etkinliğin ana başlığını, hatta mümkün olduğunca kendi isimlerini de ilan etmeyerek serginin açılmadan önce bu yollarla tüketilmesini eleştiriyorlar. Bu söylem, temel önermelerinin önemli bir noktasını oluşturuyor.


2011 İstanbul Bienali eş küratörleri Jens Hoffmann ve Adriano Pedrosa

Bienal Biletleri 17 Eylül’e Kadar İndirimli Olarak Satılacak
12. İstanbul Bienali’nin biletleri, 17 Eylül tarihine kadar 15 TL, 17 Eylül itibariyle 20 TL üzerinden temin edilebilir.

İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri için indirimli biletler, ön satış döneminde 5 TL, 17 Eylül’den itibaren ise 8 TL.

12. İstanbul Bienali biletleri, Biletix satış kanalları, İKSV (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5 Şişhane, Pazar hariç her gün 10.00-18.00 arasında) ve 15 Eylül’den itibaren Antrepo No.3’ten satın alınabilir. Lale Kart sahipleri bienal biletlerinde de %20–25 oranındaki özel Lale Kart indirimlerinden yararlanabilecek.

12. İstanbul Bienali sergi mekânlarında her gün düzenlenecek rehberli turlara katılım,
bienal biletini gösteren izleyicilere 20 TL, indirimli biletini gösterenlere 8 TL olacak.

Bienal partilerini kaçırmayın!
12. İstanbul Bienali açılış etkinlikleri kapsamındaki ilk parti 15 Eylül Perşembe gecesi
saat 22.00’de Barış K’nın DJ setiyle X Restaurant & Teras’ta başlayacak. “Perşembe Partisi” elektronik müziği tutkulu bir vokalle birleştiren Kanadalı topluluk Austra’nın Salon’un
yeni sezonunu açacağı bir gece yarısı konseriyle devam edecek. Parti, Austra’nın ardından, DearHead ile tanınan DJ Evrim Tüfekçioğlu’nun DJ setiyle uzun saatler sürecek.

12. İstanbul Bienali’nin “Açılış Partisi” ise 16 Eylül Cuma akşamı saat 19.00’da, bu yılın bienal mekânları, 3 ve 5 numaralı Antrepolar’da gerçekleştirilecek. Türkiye ve yurtdışından güncel sanat çevrelerinin buluşacağı partide, bienal sergilerini gezmek isteyenlere eğlenceli ve dinamik setleriyle beğeni toplayan DearHead eşlik edecek.

Partilerin biletleri 11 Ağustos’tan itibaren 40’ar TL üzerinden temin edilebilir. Biletler Biletix ve İKSV’de.

Bienal “12B Sınırsız” ile sergi mekanlarına sınırsız giriş elde edilebilir
İstanbul Bienali’ni herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatı sunan ve sınırlı sayıda satışa sunulan iki kişilik “12B Sınırsız” biletinin fiyatı 50 TL.

“12B Sınırsız” bileti ile sanatseverler, bienal süresince sergi mekânlarına sınırsız giriş hakkı elde edecek ve bienal boyunca, belirlenecek kafe, restoran, kitabevi ve müzikevlerinde indirimler kazanacaklar. Bienal kapsamında konuklara özel gerçekleştirilecek iki partiye giriş imkânı da sağlayacak “12B Sınırsız” bileti ile sanatseverler İstanbul Bienali sanatçıları ve yabancı konuklarıyla beraber güncel sanat dünyasının bir parçası olacak.

“Bienal Artı” bileti ile İstanbul Bienali’nin destekçisi olabilirsiniz
İstanbul Bienali’nde geçtiğimiz yıl başlatılan ve sanatseverlerden büyük ilgi gören “Bienal Artı” bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor. “Bienal Artı” biletleri ile sanatseverler İstanbul Bienali’ne kişisel olarak katkıda bulunmanın yanı sıra 15-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek ön izlemeye katılabilecek ve bienali sınırsız izleme fırsatına da sahip olacaklar. Bienal kapsamında düzenlenecek iki özel partiye giriş imkânı sağlayacak ve iki kişi için geçerli olacak “Bienal Artı” biletini 2 Eylül Cuma gününe kadar temin eden sanatseverlerin isimlerine, sergi mekânındaki teşekkür panosunda da yer verilecek. “Bienal Artı”nın fiyatı 150TL olarak belirlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın