12. Gayrimenkul Zirvesi’nde kentsel dönüşüm konuşuldu

GYODER tarafından Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm tasarının gelecek hafta TBMM'den geçip yasalaşacağını açıkladı.

Kadir Topbaş da “Halka rağmen değil, vatandaşın da içinde olduğu bir dönüşüm yapılacak” dedi.

Kentsel dönüşüm ile Türkiye daha çok kalkınacak

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi açılış konuşmalarıyla başladı. Zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyada zenginliğin ve servetin en temel olgusunun gayrimenkul, bir şehrin en temel göstergesinin de binaları olduğunu söyledi.

Türkiye’de artık taşların yerine oturduğunu ve olması gereken konuların birer birer kendi kaidesi üzerine yerleştiğini ifade eden Bayraktar, 2B Yasası’nın yürürlüğe girdiğini ve yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapan tasarının yasalaştığını hatırlattı.Bayraktar, dünyanın ekonomik krizlerden, gayrimenkul sektörünü canlandırarak çıktığını anlatarak, Türkiye’nin de son yıllarda yaşanan krizlerden etkilenmemesinde en önemli sektörün inşaat sektörü olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin dünyada, Çin’den sonra ikinci sırada büyümeyi yakaladığını belirten Bayraktar, “Biz sürekli büyüyoruz. İnşaat sektörü bizim en kuvvetli sektörümüzdür. Dünyada sayısal bakımdan en çok iş yapan firmalar Çin’den sonra Türkler’dir. Bu avantajımızı mutlaka kullanmamız lazım” diye konuştu.

Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusuna da değinen Bayraktar, “Kentsel dönüşüm, Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Çünkü Türkiye bir taraftan gelişiyor, bir taraftan kalkınıyor. Fakat gerçekten kalkınmış, gelişmiş ülke olabilmek için, eğitimli, kültürlü, tarihi ile barışık ama geleceğe eminle bakan Türkiye olabilmemiz için, Türkiye’deki yapı stokunu elden geçirmemiz lazım” diye konuştu.

Dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasının, Türkiye’de de yüzde 75’inin şehirleştiğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti: “Türkiye’de şu anda kasaba ve şehirlerde olan yaklaşık 20 milyon konutun röntgenini çekmek zorundayız. Niye? Enerjiyi savurduğu için bu binalara bakmak zorundayız. Niye? Bize modern bir binanın sağladığı konforu sağlamadığı için bu binalara bakmak durumundayız. En önemlisi biz bir deprem kuşağında yaşıyoruz.”

Konut stokunun riskli binalardan başlamak suretiyle yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, 20 milyon konutun yaklaşık 5 milyonunun son 9 senede yapıldığını aktararak, “Şimdi geldiğimiz noktada, 6-6,5 milyon konut deprem aksı üzerinde ve eskiden yapılmış riskli konutlar” dedi.

Deprem aksı üzerinde olan bu konutların bir zaman dilimi içinde mutlaka yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, ”Bunun için kararlı olmak lazım, bilinçli olmak lazım ve cesur olmak lazım. Biz bunu halkımızla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte yapacağız” diye konuştu.

Depremlerin artık Türkiye için kaos olmaktan çıkması gerektiğini dile getiren Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümü ile Türkiye’nin büyük bir kalkınmayı yakalayacağını kaydetti. Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin tasarının gelecek hafta meclisten geçip yasalaşacağını dile getirerek, bu yasayla vatandaşın riskli evini kendisinin tespit edeceğini ve dönüşümü sağlayacağını ifade etti.

Kentsel dönüşümün elzem olduğu kadar çok da zor olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde halen 166 noktada kentsel dönüşüm yapıldığını belirterek, “Vatandaşa rağmen yol alınamayak. Dönüşümde vatandaşın desteğini alarak yürünmesi gerekiyor. Afet riski altındaki alanların dönüşümü ile Türkiye büyük bir kalkınmayı da yakalayacak” diye konuştu.

Başkan Topbaş; “Vatandaşın içinde olduğu bir dönüşüm yapılacak”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da dünyanın değişim ve dönüşüm sürecinde yer aldığını ifade ederek, ekonomik güç dengelerinin de bulutların hareketi gibi yer değiştirdiğini söyledi.Dünyada dengelerin değişiminin söz konusu olduğunu ve bunun Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşandığını dile getiren Topbaş, Türkiye’nin bu süreçte dünyadan ilgiyle izlendiğini kaydetti.

İnşaat sektörünün ekonominin lokomotif sektörlerinden olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, inşaat sektörünün ekonomiye ciddi bir hareketlilik getirdiğine ve muhtemel deprem riskine dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm sürecini başlatmak istiyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenleme bildiğiniz gibi yapılıyor. Halka rağmen değil, vatandaşın da içinde olduğu bir dönüşüm yapılacak” diye konuştu.

Fikirtepe ve Cendere Vadisi’nin bu konuda örnek olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, dönüşümde inşaat sektörüne de önemli görev düşeceğini de sözlerine ekledi

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise, zirvede sektörle ilgili gelişmelerin değerlendirileceğini ve sorunların ele alınacağını ifade ederek, zirveyi kentsel dönüşümün yapıldığı Hasköy’de düzenlemelerinin başka bir anlam taşıdığını söyledi. Gayrimenkule yapılan uluslararası yatırımlara işaret eden Gökkaya, geçen yıla gören artan bir oranda yatırım yapıldığını ifade ederek, “Türkiye 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacaksa, bunda kentsel dönüşüşümün önemli payı olacaktır” dedi.

Kentsel dönüşümün rant oluşturmamasının, mülkiyet hakkının adaletli korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Gökkaya, kentsel dönüşümün bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğine dikkati çekti. İki gün sürecek 12. Gayrimenkul Zirvesi kapsamında, ”ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı da açıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın