12 Ayda Tamamlanan Ahşap Yapı: Lumber 4

Norveç’te, ahşap yapı tasarımı ve inşaatı konusunda uzmanlaşmış Oslotre tarafından tasarlanan, Lumber 4, altı katlı bir ofis binası; inşaat malzemesi olarak ahşabın diğer malzemelerle rekabet edebileceğini kanıtlar nitelikte.

“Lumber 4” 6 kata yayılan bir ticari ve ofis binasıdır. Zemin seviyesinde, ticari fonksiyona sahip girintili giriş katı ve yukarıda beş ofis katı olacak şekilde yapı ayrılmış. Yapı, yapıştırılmış lamine ahşaptan yapılmış kolon ve kirişlerden oluşan masif ahşap yapıdan oluşuyor.

Zeminler, CLT ve betondan oluşan kompozit bir yapı kullanılarak inşa edilmiş ve uzun mesafelere yayılan, aynı zamanda yangın ve akustik gereksinimlerini de karşılayan ince ve verimli bir zemin sistemi oluşturuyor.

Zemin kattaki çapraz açıklıklar binanın çevresine daha iyi araç erişimi kurmasını sağlıyor. Mevcut çekirdek, yanal stabilite ve ofis katlarına erişimi sağlıyor.


Üçüncü ve dördüncü katları birbirine bağlayan masif ahşaptan yapılmış iç merdivenli bir atriyum tasarlanmış. Ahşap unsurlar iç mekanda belirgin bir şekilde sergileniyor ve  bu kışın sıcaklık, yazın ise serinlik sağlıyor.

Cephe, yeşile boyanmış işlenmiş çam ağacından prefabrik kavisli ahşap panellerden oluşuyor. Kavisli elemanların üzerindeki düz saçaklar, panel üzerinde kavisli bir gölge oluşturuyor. Zamanla, gölgenin altındaki boya aşınarak, daha açık ve daha koyu kavisli bölümlere sahip değişen bir cephe oluşmasını sağlayacak. Yapı kaplamasında fırınlanmış çam, yalıtım malzemesi olarakta ahşap elyafı tercih edilmiş.

Tüm yük taşıyan yapılar açığa çıkarılmış ve dış duvarlar beyaz ladin panellerle kaplanmış. Gizli servis alanları ve toplantı odalarında ahşap yünü akustik paneller kullanılıyor. Görünür kanallar açık bej renkte boyanmış. Tavandan tabana geniş pencereler manzaraya açılmakta ve bol miktarda doğal ışık içeri giriyor.

Binanın inşaatı, ayrıntılı planlama ile yalnızca 12 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmış. “Lumber 4” aynı teknik standarttaki beton ve çelik yapılarla karşılaştırıldığında, diğerleri ile rekabet edebilecek ahşap binalar inşa etmenin de mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın