11ARCHITECTURE İdeal Okul Tasarımının Peşinde

Xinsha İlkokulu, "8+1 Futian Yeni Kampüs Eylem Planı"nın bir parçası. Kampüs 11.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Yıkılan eski okul alanında toplam inşaat alanı yaklaşık 37.000 metrekare olan yeni okul binası, 36 derslik ve 5 rezerve derslik olarak tasarlamış.

Kampüs ve mahalle arasındaki uyumlu ilişkiyi yeniden inşa etmek için çit kullanmaktan kaçınmaya karar verilmiş ve bunun yerine bir arkad tasarlanmış. “İdeal okulun hayalimizdeki resmi, çocukların kampüsün her yerinde canlı ve güler yüzlerle koşup oynamaları olmalı.” Bu nedenle, ana girişin tasarımı, okula girişte doğal ve yumuşak bir atmosfer sunuyor.

Arkad boyunca yer alan banklar, öğrencilerin ebeveynleri ve topluluk sakinleri için yağmurdan kaçma imkanı, gölgelik ve dinlenme alanı sağlıyor. Yukarıya baktığınızda, platformda oynayan öğrencileri görebiliyor ve seslerini duyabiliyorsunuz. Cadde boyunca 10 metreden yüksek yemyeşil yol kenarı ağaçları mevcut ve sokak manzarasını yansıtmak için arkadın tavanı ahşap dokulu betondan, duvarları kaba dokulu pişmiş toprak karolardan yapılmış.

Çitin rolü sokaklar ve kampüs arasındaki yükseklik farkı ile değiştirilmeye çalışılmış, tüm alan bir podyumla kaplanmış ve ana aktivite ikinci katta yükseltilmiş. S formlu düzende, öğretim binası kuzey ve güney avlularını çevreliyor. Kuzey avlusu okulun geniş oyun alanına, güney avlusu ise şehre açılıyor. Öğretim binasında yürüyen öğretmen ve öğrenciler, okul içindeki ve dışındaki manzarayı dönüşümlü olarak görebiliyorlar, okulun ve içinde bulundukları toplumun yerellik duygusunu deneyimleyebiliyorlar.

Arkadın birinci katında cadde boyunca uzanan kütüphane ve restoran, dışarıdan sadece bir duvarla ayrılmış. Kampüsün hassas köşesini ele almak için iki duvar tasarımı geliştirilmiş: biri aydınlatma ve büyük bir sabit cam; diğeri ise yatay terakota çubuklardan oluşan panjur ve içinde doğal havalandırmayı güvenli bir şekilde sağlayan çalıştırılabilir cam pencereler.

”Ekibimiz tüm kampüsün mimarisi, peyzajı ve iç tasarımından sorumlu. Tasarım sürecinde çocukların yüzlerinde bir gülümseme ile canlı etkinlikler sahneleri oluşturmak hedeflerimizden biri. Çocuklar günlük yaşamlarında sınıf dışında mutlu etkinliklere katılırlarsa, sınıftaki öğrenmeye olan konsantrasyonları ve hevesleri doğal olarak artacaktır. Bu hedefi belirlediğimizde, mimari tasarım yöntemi şu hedeflere göre ayarlanacak: çocukları gülümsetebilecek tasarım, çocukların bedenine ve deneyimine daha yakın olmalı, keşiflerini ve hayal gücünü harekete geçirmeli. Bu fikrin ardından, mekanın çocuklara uygun boyutunu düşünmeye başladık ve malzemenin rengine ve dokusuna odaklandık. Bu tasarım yöntemi, mimari tasarımdan çok peyzaj tasarımına daha yakındır.”

Çocuklar doğal kaşifler. Orijinal oyun yaratmak ve oyunda öğrenmek için alanı özgürce kullanmayı seviyorlar. Okul için çeşitli “temalı oyun alanı” alanları tasarlanmış ve bu temalar ticari tematik süslemelerle değil, mekânsal formların tasarımıyla elde edilmiş. Çocuklar, farklı temalı oyun alanlarında ilgili oyun ve aktiviteleri özgürce geliştirebiliyorlar. Okulun kampüsündeki “Yeşil Orman”, “Köy Yolu”, “Üçgen Tepeler”, “Kubbe Kaleler”, “Tepe Yolu”, “Çatı Çiftlikleri” mekanları ile sert binaları yumuşatmak, bina ve insan ölçeğini koordine etmek ile zengin bir mekansal deneyim yaratma amaçlarına hizmet ediyor.

Fonksiyonel odaları çevreleyen koridorların ve balkonların tasarımı nedeniyle, öğretim binası katmanlar şeklinde görünüyor. Bina yönetmeliklerine göre, pencere pervazının minimum yüksekliğinin 90 cm olması gerekiyor ve birçok yeni okulda genellikle 1,2 m’den daha yüksek olarak tasarlanıyor. Öğrencilerin ayağa kalksalar bile manzaraya bakmaları zor hale geliyor. Dış balkonlar sayesinde, Xinsha İlkokulu sınıflarının pencere pervazının yüksekliği sadece 50 cm.

Birinci sınıf öğrencileri koltuklarında otururken dışarıyı görebiliyor ve sınıflar bu şekilde platform üzerinde bir etkinlik alanı haline getiriliyor. Dış balkonlar ayrıca yatay gölgeleme, bitki yerleştirme, dış pencereleri temizleme ve klimaların bakımını yapma gibi avantajlara sahip.

Eğitim binasının korkuluğu, korkuluk duvarının yerini almış ve önemli bir bina cephe ifadesi haline gelmiş. Sürekli platformun varlığını vurgulamak için korkuluklara parlak yeşil renk uygulanmış.

Xinsha İlkokulu’nun giriş basamaklarında, tırabzan ve heykel gibi yürüyen birkaç çimen yeşili “küçük hayvan” var ve bunlar hiç “mimari” değil. Bu tür “küçük hayvanlar” kampüsteki küçük kamusal alanlarda saklanıyor ve öğrencilerin onları bulmasını ve onlarla oynamasını bekliyor. Prototip, Yutian Köyü Topluluk Projesi için tasarlanan beş özel şekilli tabureden geliyor. Bu doğrultuda, Xinsha çeşitli şekillerde toplam 49 peyzaj enstalasyonu geliştirmiş. Tasarımın iki anlamı var. Birincisi, bu tesisler peyzaj mobilyası veya eğlence tesisi olarak kullanılabiliyor ve aynı zamanda iletişim için bir alan oluşturabiliyor. Çocuklar onlarla etkileşime girerken, mekânı algılamak ve arkadaşlarıyla birlikte yeni bir oyun yaratmak için bedenlerini kullanıyor; ikincisi, bu yerleştirmeler çocuk ölçeğine uygun bir alan yaratıyor. Çocukların bakış açısından, öğretim binası çok büyük ve monoton görünürken, peyzaj kurulumları büyük mimari alanları küçük çocuk bedenleriyle birleştirebiliyor.

“8+1 Yeni Kampüs Eylem Planı”nın bir diğer amacı da topluma açık kampüs tasarımını keşfetmek. Xinsha İlkokulu’nun yapılı çevresi geniş bir açıklık duygusuna sahip. Gelecekte, okul yönetim düzenlemesi ile topluluk paylaşımına daha da açılma potansiyeli taşıyor.

İkinci kat platformuna çıkan ana girişe ek olarak, podyumdaki 6 m genişliğindeki orta koridora bağlanan birinci kat girişini de tasarlanmış. Kütüphaneye, kantine, çok işlevli salona, ​​kapalı yüzme havuzuna ve spor salonuna doğrudan ulaşabiliyor ve yukarıdaki öğretim akış çizgisini geçmiyor, bu da öğrenciler ve topluluk tatillerinde bu kampüsü paylaşmaları için uygun.

 

Etiketler

Bir cevap yazın