108 Yıllık Tarihi Bina Kent Koleji Yapıldı

Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kent tarihinin 108 yıllık önemli bir tarihi yapısı, bir dönem Devlet Güvenlik Mahkemesi olarak da kullanılan eski Un Fabrikası'nı Kent Koleji'ne dönüştürmek için başladığı restorasyonu tamamladı.

Geçici kabul işlemlerinden sonra iç dekorasyonun ardından İzmir’de kalifiye eleman arayan işletmelerde istihdam sağlayacak kurslar Kent Koleji’nde açılacak.

Büyükşehir Belediyesi, 1908 yılında inşa edilen ve kentin tarihine tanıklık eden Halkapınar’daki eski Un Fabrikası’nın restorasyonunu tamaladı. Bir dönem ekmek fabrikası olarak kullanılan ve son dönemde de DGM ve TEK gibi kurumlara evsahipliği yapan Cumhuriyet’in ilk yıllarında Tuzakoğlu Fabrikası adıyla bilinen iki tarihi binada tamamlanan restorasyonun ardından belediye yetkilileri yüklenici firmadan geçici kabulü için çalışmalarına başladı. Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Tuzakoğlu Fabrikası adıyla anılan bina, binanın yüklenicinden teslim alınması, iç dekarosyonun tamamlanmasının ardından İzmir Kent Koleji olarak faaliyet gösterecek. Büyükşehir’in İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında hazırladığı Kent Koleji Projesi’ne Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi (YAGEM), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ortak; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu, Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü (İŞKUR) ise katılımcı olarak destek verdi.

Eski Un Fabrika’sında restorasyon 2014’de başladı ancak Kent Koleji projesi çalışmaların tamamlanmasını beklemedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Kent Koleji Şube Müdürlüğü, İzmir’in ekonomik kalkınmasına, rekabet gücünün ve istihdamın artırılmasına, nitelikli insan kaynağının çeşitlendirilmesine yönelik projelerinden biri olan Kent Koleji modeli ile istihdam odaklı mesleki ve teknik kurslar gerçekleştirdi. Kurslar Bayraklı’daki Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda verildi. Proje, kentin rekabet gücü ve ekonomik gelişme düzeyini doğrudan etkileyebilecek anahtar sektörlerde en önemli sorunlarından birinin, kalifiye insan kaynakları eksikliği olduğu gerçeğinden yola çıktı, Sektörlerin talep ettiği nitelikte kalifiye insan kaynaklarının geliştirilmesini amaçlandı. İzmir Kent Koleji bünyesinde Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) kurulacak. Projenin en yenilikçi yönlerinden birini oluşturan FabLab, İzmir Kent Koleji’nde eğitim alacak kursiyerlerin yanısıra, mühendislik, teknik ve meslek lisesi öğrencilerine ve yaptığı projeleri ve fikirlerini somutlaştırmak isteyen girişimlere, tasarımcılara, sanatçılar ile zanaatkarlarada açık olacak.

Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Tuzakoğlu Fabrikası adıyla anılan bina, 1908’de Osmanlı vatandaşı olan Yuan Tuzakoğlu ve Vasil İstefanidi’nin girişimleriyle un fabrikası olarak inşa edildi. 1914’de İzmir’in sadece un sektöründe değil, bütün sektörleri içinde en büyük işletmelerden biri haline gelmişti. Tuzakoğlu Un Fabrikası’nın İzmir’in kurtulduğu 9 Eylül 1922’de müessif bir olaya karıştığı da zihinlerden çıkmadı. İzmir’e ilk giren Türk süvari müfrezesi, Halkapınar’daki Tuzakoğlu Fabrikası önünde yoğun bir ateşle karşılaşmış, fabrikadan açılan ateşte dört Türk eri şehit düşmüştü. Bugün onların şehit düştüğü yerde, bu binanın hemen yanında Cumhuriyet’in ilk yıllarında dikilmiş ve üzerinde ‘Vatan ve Namus’ yazan Dokuz Eylül ‘Şehitler Abidesi’ yer alıyor. 1922’den sonra İzmir Belediyesi’ne geçen bina, bir ara ekmek fabrikası olarak işletildi, ardından da farklı alanlarda (DGM ve TEK’e ev sahipliği gibi) hizmet vererek günümüze kadar ulaştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın