10. Yüzyıl ve Günümüzü Kesiştiren Restorasyon: Garcimuñoz Kalesi

Madridli tasarım ofisi Izaskun Chinchilla, İspanya'nın Cuenca kentindeki Garcimuñoz Kalesi'ni, yapıya hafif, değiştirilebilir strüktürler entegre edip, sosyal, kültürel aktivitelerle uyumlu hale getirerek yeniledi.

İspanya’nın Cuenca kentinde, 10. Yüzyılda Magripliler tarafından yapılan; günümüze kadar, Arap, Ortaçağ, Neoklasik dönemlerin izleriyle gelen Garcimuñoz Kalesi, Madridli tasarım ofisi Izaskun Chinchilla tarafından yenilendi. Projede önce, mevcut kale yapısı güçlendirildi ve sonra diğer eklemeler yapıldı.


Fotoğraf: Miguel de Guzmán

Ekip, mekandaki farklı tarihsel dönemlerin ziyaretçiler tarafından okunabilmesini sağlamak için yeni strüktürleri bu farklı dönemlerin vurgulanacağı biçimde, stratejik olarak yerleştirmiş. Bu açıdan, ekip projeyi, “karmaşık ve tamamlanmamış bir ‘metnin’ ortografi1 sistemiyle deşifre edilmesini sağlamaya yarayan bir çalışma” olarak tanımlıyor.


Fotoğraf: Miguel de Guzmán

Yeni strüktürler tasarım değişikliklerine adapte olacak şekilde tasarlanmış. Strüktür hafif ve geçici, taşınabilir ölçekte, sonradan ayrılabilecek şekilde entegre edilen malzemelerden oluşuyor.


Fotoğraf: Miguel de Guzmán

Yenilemeyle kaleye entegre edilen dijital medya ve yeni karşılaşma mekanları, sosyal- kültürel etkinliklerden yoksun olan kırsal bölgeyi yeni aktivitelerle canlandırıyor. Kültürel miras bu projeyle, orada yaşayan insanların hayatına sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir değer katacak şekilde değerlendirilmiş.

Fotoğraf: Miguel de Guzmán

1 Yazı sistemleri arasındaki geçişi sağlamak üzerine yazı sistemlerini inceleyen bilim dalı


Etiketler

Bir yanıt yazın