1 Oda 1 Ülke

Louisa Bufardeci'nin Museum of Contemporary Art Australia’da sergilenen eseri Ground Floor’da yarattığı dünyanın temsili, insanların dünya çapındaki nüfus dağılımına dayanıyor.

Her ulusun büyüklüğü kendi nüfusuna göre temsil ediliyor, bu nedenle orantılı olarak küçük nüfusuyla Avustralya, çok daha büyük nüfusuyla komşusu Endonezya tarafından cüce olarak gösteriliyor. Geleneksel bir dünya haritasında, bu durum tersine dönüyor ve Endonezya’nın takımadaları, Avustralya’nın çok daha büyük kara kütlesi yanında cüce kalıyor. Ancak coğrafi bir gerçek olduğunu varsaydığımız şeyin bu sunumu bile tutarsız. 1569’da geliştirilen ve o zamandan beri yaygın olarak kullanılan dünyanın Mercator projeksiyonu, yanıltıcı bir şekilde ekvatordan uzak olan ülkeleri daha büyük ve ona yakın olan ülkeleri daha küçük gösteriyor. Bu ve diğer çalışmalarında Bufardeci, duvar çizimlerini, enstalasyonlarını ve heykellerini UNESCO, ulusal nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları ve CIA World Factbook’tan elde ettiği istatistiksel verilere dayandırarak küresel coğrafya ve politika temsillerimizin doğruluğunu sorguluyor.

“Hükümet ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan istatistiksel bilgilerin politika kararlarını nasıl bilgilendirdiğiyle ilgilenmeye başladım. Aynı bilgiyi yaratıcı şekillerde nasıl kullanabileceğimi görmek istedim. Bazı açılardan bilgiyi “güçsüzleştirmeye” çalışıyordum ama aynı zamanda onu yeniden sunmanın yorumlanma şeklini nasıl değiştireceğini görmek istedim.”
Louisa Bufardeci

Bufardeci, Ground Plan’da küresel nüfus dağılımını, her biri kapısı açık, genişleyen bir bina kompleksindeki bir dizi oda olarak resmediyor. Her oda ve komşusu arasındaki gözenekli sınırlar, günümüzün jeopolitik perspektifinde her zaman yansıtılmayan sınırlar arasında serbest bir geçişi akla getiriyor. Her yeni savaş, mülteci krizi, ticaret anlaşması ve barış anlaşmasıyla birlikte kapılar ve sınırlar kapanırken veya yeniden açılırken, kaynakların, malların ve insanların uluslar arasında ve sınırlar arasında hareketi sürekli gözetim ve müzakere altında. Bufardeci’nin duvar çalışması, bir dairesel grafiği veya sütun grafiği veya istatistiksel bilgilerin genel olarak temsil edildiği diyagram türleri yerine, bir mimari plan olarak nicel verilerin bir sunumunu gösteriyor. İnsanlar ve yaşadıkları alan arasındaki küresel ilişkiye ilişkin haritalaması, yalnızca nüfusun eşitsiz dağılımını değil, sonuç olarak zenginlik, kaynak ve gücün de yansıtıldığı bir harita.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın