%65 Enerji Tasarrufu Sağlayacak “LED Işık” Sistemi Türkiye’de

Türkiye'de yeni bir yapılanma sürecine giren, Çin'in en büyük LED ışık üreticisi Neo-Neon Türkiye'de de yeni bir üretim tesisi kurarak Türkiye'nin enerjisini korumasına destek olacak.

Yılda 300 Milyon TL Tasarruf!
LED aydınlatma ürünlerinin son yıllardaki hızlı gelişimi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dikkatleri üzerine çekiyor. LED, yüksek fonksiyonlu ışık kaynağı olarak ameliyathanelerden, sürekli yanan lambalar olarak arabalara, cep telefonu ekranlarına kadar birçok alanda kullanılıyor. Bugün Türkiye’de kullanılan elektrik enerjisi toplamının %20’si aydınlatmada kullanılıyor. Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’de hem kurumlar hem de kişiler artık enerjiyi daha verimli kullanmaya gayret gösteriyor. Öyle ki Türkiye’de her hanede tasarruflu aydınlatma ürünlerine geçilerek yılda yaklaşık 200 TL, yol ve sokaklarda ise yılda yaklaşık 300 milyon TL tasarruf etmek mümkün.

Çoğunlukla ev ve ofis gibi alanlarda kullanılan akkor ve halojen ampuller, harcadıkları enerjinin %90’ını etrafa ısı olarak vererek hem daha kısa ömürlü bir kullanım hem de maksimum maliyet yaratıyorlar. İsmi İngilizce “Light Emitting Diode “(Işık Yayan Diyotlar) kelimelerinin baş harflerinden oluşan LED teknolojisi ile mevcut aydınlatma teknolojilerine kıyasla %65’e varan enerji tasarrufu sağlanıyor.

LED’ler Geleceğimizi Aydınlatacak
Geliştirilmekte olan LED ampuller ortalama 50-100 Lümen*/Watt aydınlatma sağlarken, hanelerde kullanılan Akkor ampuller 20-25 Lümen/Watt, Floresan ampuller 50-90 Lümen/Watt aralığında ışık gücü sağlıyor. Ayrıca normal bir ampulün ortalama kullanım ömrü 1000 saat iken LED lambaların kullanım ömrü 50.000 saati buluyor. Böylece lamba değiştirme giderleri de düşüyor.

Neo Neon Türkiye Distribütörü Neon-Neon Aydınlatma Genel Müdürü Gökhan Barın, LED ürünlerin her türlü projede kullanılabileceğini, özellikle elektrik gideri olan yatırımcılar için iyi bir tasarruf aracı olan LED’in nihai tüketici tarafından da tasarruf amaçlı olarak kullanıldığını ifade ediyor. Ayrıca Barın, tüketicilere LED ürün seçerken özellikle bilinen, denenmiş, kalitesine güvenilen ürünleri almaları gerektiğini sözlerine ekliyor.

Hong Kong Borsası’nda milyarlarca dolar değeri olan Çinli aydınlatma devi Neo Neon, Hong Kong merkezli Türk Firması Evercase Development Ltd. ile ortak olarak Türkiye’de iki yıl içerisinde LED üretim tesisi kurma kararı almasıyla dikkat çekiyor. Tesiste sadece armatür değil, LED aydınlatma teknolojisine yön verecek yeni ürünler de üretilecek. Ayrıca Neo Neon bütün parçaları ile LED ‘i kendi tesisinde üreten tek şirket olma özelliği taşıyor ve dünyanın hemen hemen bütün pazarlarında iddialı olarak mevcut durumda.

LED ürünler morötesi veya kızılötesi ışınımlar yaymadıklarından dolayı, tarihi binaların ve bitkilerin zarar görme riski olmaksızın aydınlatılmasını sağlıyor. Ayrıca LED aydınlatma sisteminin içerisinde cıva ve kurşun bulunmadığı için geri dönüşümü kolay oluyor ve çevreyi kirletmiyor.
Çevreci, uzun ömürlü, konvansiyonel bütün ışık kaynaklarına göre elektrik tüketimde yüksek tasarruf sağlayan ve birçok ülke yönetimi tarafından teşvik edilen LED ışık, Türkiye’de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın