10 Adımda Özel Üniversite Açma Rehberi

Özel üniversite* açmak artık çok kolay. Aşağıdaki adımları takip ederseniz, biraz da sağda solda birikmiş paranız varsa siz de kendi üniversitenizin sahibi olabilir, belki de bir kahveciden bile daha çok para kazanabilirsiniz.

İşte özel üniversite açmak için yapmanız gerekenler:

1-İsim Koymak

Üniversitenize koyacağınız isim oldukça önemli. Eğer bir firma sahibi iseniz, firmanızın ismini açacağınız üniversiteye verebilir, hem reklamınızı yaparsınız, hem de “Bu üniversitenin arkasında koskoca Hamza Sucukları var” mesajı vermiş olursunuz. Eğer firmanızın piyasadaki ismine güvenmiyorsanız, ya da Hamza gibi fiyakalı bir isminiz yoksa, İstanbul’daki semt isimlerinden de gidebilirsiniz. Semt isimlerinden gidecekseniz de, daha havalı olanlardan gitmekte fayda var. Lise öğrencilerine, Bağcılar ya da Esenler Üniversitesi’nde okumak yerine, Kuruçeşme ya da Etiler Üniversitesi’nde okumak daha ilgi çekici gelecektir. Semt isimlerinden de bir şey çıkmazsa, torununuzun, yeğeninizin ya da sevdiğiniz bir futbolcunun ismini de verebilirsiniz. Melis Üniversitesi, Arda Üniversitesi, Veli Kavlak Üniversitesi vb….

Hala isim bulamadınız çünkü holding isminiz karizmatik değil, adı kullanılmayan semt kalmamış, çocuklar ülkenin durumu karışık dediler torun yapmadılar, yeğeninizin adını google’a yazınca üçüncü sayfa haberleri çıkıyor, futboldan hoşlanmıyorsunuz. Daha ilk maddede sıkmayın hemen canınızı, koskoca ecdadımız var bizim. Tescili alınmamış padişah, vezir, kadı, evliya ismi kalmasa da, yeniçeri ağalarından Hacı Eyvad Süleyman Ağa, Rikabdar Bıyıklı Mustafa Ağa, Kundakçızade Mustafa Ağa ve Çukadar Çetrefilzade Hüseyin Ağa isimleri hala bir üniversiteye konulmuş değil.

2-Yerleşke Bulmak

Yerleşke dedim diye hemen gözünüz korkmasın. Kimse sizden ağaçlar içerisinde, ünlü mimarlar tarafından tasarlanmış nitelikli yapıların olduğu bir kampüs beklemiyor. Girin “Sahibinden.com”a, sırasıyla emlak, işyeri, kiralık seçeneklerini tıklayıp, m2’ye de min. 500 yazın. Çıkan listeyi yukarıdan Fiyata Göre (Önce en düşük) yaparak yenileyin. Artık bütçenize göre, dükkan, mağaza, komple bina, fabrika, iş hanı, atölye, depo, çiftlik… ne çıktıysa, uygun bir yer seçin.

Bu arada, tutacağınız ilk binayı güzel bir semtten seçmenizde fayda var, zira aday öğrenciler internet sitenize girip iletişim bilgilerine baktıklarında, adres olarak dağın başında bir semti görürlerse, ki bu semt metroya 30 km’den uzaksa, iletişim bilgilerinde daha güzel bir semt yazan, metroya yürüme mesafesinde olduğunu iddia edebilen rakip üniversiteyi tercih ederler, dolayısı ile siz de öğrenci, yani para kaybedersiniz. Bütçeniz müsait değilse, en azından Nişantaşı, Etiler, Bebek gibi bir semtte 2+1 apartman dairesi kiralayıp, mütevelli heyeti başkanı (Yani siz) ve rektörünüzü o odalara yerleştirin. Salonu da bölüp bir kısmını muhasebe, bir kısmını da halkla ilişkiler ve pazarlama departmanına tahsis edebilirsiniz. Öğrenci işlerini ayrı tutmakta fayda var, yoksa sistemden ders alamayanı, askerlik için belge çıkartmak isteyeni, transkript almaya geleni falan derken başınız ağrır duramazsınız. Hatta öğrenci işlerini kendinize ne kadar uzak tutarsanız o kadar rahat edersiniz, Çatalca’da bir tarla alıp konteynır koymak bence en güzeli.

3-Reklam Yapmak

Üniversitenizi açar açmaz, öğrencilerin sizi tercih formunda sırf adınız güzel diye yüzlerce rakip arasından fark etmesini bekleyemezsiniz. Özellikle açılışta reklam yapmak şart. Bunun da en iyi yolu, dikkat çekici sloganlar bulup, bu sloganları metrobüs, tramway gibi toplu taşıma araçları güzergahlarındaki billboardlara yazmak. Dediğim gibi sloganın yaratıcı ve dikkat çekici olması şart. “Az veren candan, çok veren Melis Üniversitesi’nden, alın size yüzde 80 burs”, “Ayağını yorganına, kafanı Kundakçızade Mustafa Ağa Üniversitesi’ne göre uzat”, “Yorma kafanı kanki, baban halleder”, “Arı vız vız vız, arı vız vız vız, Kuruçeşme Üniversitesi’ne gelınız” yaratıcılığında sloganlar lazım. Tabi bir de, slogan arkasındaki fotoğrafta güzel, gülümserken beyaz dişleri gözüken, eğlenen, coşan kızlar, erkekler.

İşiniz reklam konusunda bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz çünkü eğlenen öğrencilerin üstünde yazan bu sloganlar tek başlarına yeterli olmayacaktır. Sosyal medyayı kullanmanız şart. Tt olmak için para vermenize de gerek yok, gündemi takip edin ve saldırgan davranın yeter. Özellikle isim yapmış, köklü üniversitelere laf atın ki, insanlar kimmiş bu Yakup Üniversitesi desinler. Utanmak, sıkılmak yok, verin veriştirin. Seviyeyi de mümkün olduğunda düşük tutun. “Odtü’yü çok abartıyorlar, bugüne kadar bir ekmek dolabına led döşemişlikleri mi var, nedir yani bilime katkıları”, “Bizim bildiğimiz tek Boğaziçi var, o da elektrik kurumu”, “Pantolonun ütülüsü, abazanın İtü’lüsü, hahahaha”, benzeri cümleler içeren, rektör imzalı bir kınama yazısı, sizi beş dakikada tt yapacaktır.

4-Fiyakalı Bölümler Açmak

Üniversitenize açacağınız bölümler çok önemli. Öncelikle piyasadaki “trend” meslek gruplarını araştırın. Mimarlık, hukuk, içmimarlık ve moda tasarımını baştan yazın o listeye. Havalı dursun isterseniz Uzay Mühendisliği, Atom Mühendisliği, Moleküler Biyoloji benzeri annelerin, babaların, teyzelerin, amcaların eşlerine dostlarına söylerken gururla uzaklara baktıkları bölümleri de ekleyin. Korkmayın kimse sizden uzaya astronot göndermenizi, öğrencilere labaratuarda atom parçalatıp farelerin gen haritalarını hazırlatmanızı, kansere çare bulmanızı falan beklemiyor.

Bu bölümler beklentiyi yükseltir, uğraşılmaz, labaratuar, stüdyo falan açmak gerekir, masraf çıkartır diyorsanız, hukuk gibi, edebiyat gibi bol bol sözel bölüm ekleyin. Verin çocuklara kitapları, okusunlar, ezberlesinler, vizeydi, finaldi derken mezun olsunlar. Hem akşam eve gidince çocuklar bugün maket yapıyorlardı acaba altına bir şey koydular mı, yoksa çizilmiştir valla bütün masalar diye düşün düşün dertlenmezsiniz de. Hukuk ya da edebiyat öğrencileri en fazla sıranın altına sakız yapıştırır onu da önce kredi kartınızla kazıyın, kalan kısmı da buzla ya da nemli bezle iyice silin, geçer.

5-Akademik Kadro Oluşturmak

Eminim üniversite açma planları yapmaya başladığınızda, “Yahu iyi hocayı nasıl getireceğiz bu okula” diye dertlenmeye başladınız. Bu konuya kafanızı çok takmayın, bunlar önemsiz detaylar. Zamanı gelince bir şekilde halledilir. Zaten piyasa şartlarından bıkıp akademik kariyer yapmak isteyen genç mezunların sayısı da giderek artıyor. Hem sanki gelip, kaç tane profesör, kaç tane doçent var sayacağım diyen mi var, siz yine ortamlarda her bölümde en az üç tane profesör, beş tane doçent var dersiniz. O da olmazsa önemli olan profesör olmak değil, önemli olan insan olmak deyin geçin.

Hala tatmin olmayanlar varsa şöyle açıklayayım. Bir profesör maaşı nerden baksan 7000, 8000 TL. Bunun daha sigortası, yemesi içmesi, özel günlerde hediyesi var. Senelik masrafı 100.000’den fazla. Varsın gelmesin profesör takıntısı olan üç dört tane öğrenci. Boşver, her türlü kardasın. Doçenti, yardımcı doçenti falan da çıkar aklından. Onların da maaşı ortalama 5000 TL. Hem nedir bu unvan merakı, nedir bu şekilcilik. Okumaya mı gelecek bu öğrenciler, arkadaşlarına benim okulumda şu kadar profesör var diye hava atmaya mı?

6-Üniversite Kantini Açmak

Hava atmak istiyorlarsa okullarındaki kantinde kaç çeşit cheesecake satıldığı ile atsınlar, flat white en iyi bizim kantinde yapılıyor desinler. Batıda üniversiteler arası rekabetteki en önemli kriter, üniversite içinde kaç tane kahveci, kaç tane kantin, kaç tane restoran olduğu. İlk yüzdeki okullara bakın, neden Türkiye’den hiçbir üniversite giremiyor araştırın. Bu eksikleri görüp gidermek, okulunuzun isim yapmasında, markalaşmanızda son derece önemli. Bu yüzden büyük kahve markaları ile anlaşın, köşeye konsept sucuk ekmekçi yerleştirin. Daha da büyük düşünün, koridorlarında avmlerdeki gibi, mısır koçanı şeklindeki arabalarda bardakta mısır satılan bir üniversite hayal edin. Neden olmasın?

Bu arada yazarken fark ettim, özel üniversite açmak için 10 tane maddeye falan gerek yokmuş. Yukarıdaki 6 madde fazlasıyla yeterli. Şimdiden maddelerde yazılanları yerine getirip okulunu açanlara hayırlı, uğurlu olsun. Bol kazançlar…

NOTLAR:

*Özel üniversite = Vakıf üniversitesi.
*Konuyla ilgili faydalı makaleler:
http://parlakfikirler.org/2015/12/ozel-universite-acmak.html/
http://www.yeniisfikirleri.net/ozel-universite-acmak/

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın