Mariam Issoufou Kamara’dan Yeni Bir Müze, Kültür ve Toplum Merkezi: Bët-bi

Josef ve Anni Albers Foundation/Le Korsa, atelier masōmī'nin kurucusu ödüllü mimar Mariam Issoufou Kamara'nın, güneybatı Senegal'de yeni bir müze ve kültür ve toplum merkezi olan Bët-bi'yi tasarlamak için seçildiğini duyurdu.

Tarihi Kaolack şehri civarında bulunan Bët-bi, Batı Afrika’nın gelişen sanat sahnesinin ve kültürel yeniden doğuşunun sergilendiği son teknoloji bir müze olmaya hazırlanıyor.

Wolof’ta “göz” anlamına gelen Bët-bi, antik taş anıtlarla ünlü ve dört UNESCO Dünya Mirası alanı içeren bir yere kurulacak. 1.000 metrekarelik proje, erişilebilir ortak alanlar ve tüm ziyaretçiler için açık ve kapsayıcı bir ortam yaratmak için tasarlanmış sergi, etkinlik alanları, topluluk odaları ve kütüphaneye sahip olacak. Alanın önemini arttıran bina, Kaolack bölgesinin tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekiyor.

Bët-bi’nin tasarımı, 11. yüzyıldan beri Senegal’in bu bölgesinde yaşayan, toprak, güneş ve su gibi doğal unsurlarla sıkı bağları olan insanlardan ilham alıyor. Müzede, çağdaş ve tarihi Afrika sanatı sergilenecek ve Sahra altı Afrika kültürleri kutlanacak. Yerel ve ulusal toplulukları sanatla buluşturmayı amaçlayan müzede çeşitli girişimler ve eğitim programları da düzenlenecek. Müze, Batı Afrika kökenli nesnelerin iadesini kolaylaştırmak ve güvence altına almak için küresel girişimlerde önemli bir rol oynamayı hedefliyor. Bunun için Afrika sanatının yaratıldığı kıtaya geri dönüşünü vurgulayan, ülkesine geri gönderilen Afrika nesneleri için geçici bir alan ayrılacak.

atelier masōmī, projenin yerel profesyoneller arasında bilgi ve uzmanlık alışverişi sunmasını sağlayarak yerel zanaatkarlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Müze ayrıca staj ve misafir küratör programlarını kolaylaştırmak için Afrika’da ve denizaşırı ülkelerde bir dizi kurumla ortaklık kurmayı da amaçlıyor.

“Bu projeye alanın geçmişine bakarak başladık. Saloum Krallığı’nın tarihini çok yakından inceledik. Serer ve Mandinka halkının ortaklaşa kurduğu bir yer olarak köken hikayesinden kesinlikle etkilendik. İkincisi, bu topraklar anıtsal mimarileriyle tanınan Mali imparatorluğundan bir halk. Müzeler ve galeriler daha yakın geçmişimizin bir ürünü olduğu için, müzenin mekansal dilleri keşfetmek için tipolojiyi yeniden düşünmekle ilgili son diyalogları sürdürerek hizmet vermesi benim için çok önemli bir zorunluluk.”
Mariam Issoufou Kamara

Projenin 2025 yılında halka açılması bekleniyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın