#ZonguldakİçinYap

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü, Zonguldak Valiliği ve Arkitera iş birliğinde "Zonguldak İçin Yap" başlığı altında bir çalıştay düzenleniyor. 17 - 22 Haziran 2018'de Bölüklü Yaylası'nda yapılacak çalıştay için son başvuru tarihi 18 Mayıs 2018.

Etkinliğin tanıtım metninden:

Henüz kurulmamış olanın inşası için…

İnsanı, diğer canlılardan ayıran temel özelliğinin aklını kullanarak düşünebilmesi ve buna bağlı “yapma/yapabilme” becerisi olduğu söylenebilir. Doğaya, diğer canlılara ve hatta birbirimize yönelik üstünlüklerimizi aklımız bağlamında yapabildiklerimizle ölçmekteyiz. Bize 3.3 milyon yaşındaki Lomekwi aletleri, sonrasında ise 2.6 milyon yıl öncesine tarihlenen Oldowan aletleri ve 500 bin yıl öncesinde Paleolitik dönemde Homo Erectus’a Acheuleen aletleri ürettiren yapabilme yeteneğimiz; tüm insanlık tarihini bilimden mimariye, sanattan,felsefeye, her alanda nesnel veya düşünsel karşılıklar ile donatmıştır. Fikirlerimizi dönüştüren bilinçli eylemlerimiz olarak “yapabilme” yeteneğimiz sayesinde, yaşamın her alanında sayısız arkifakt üretebiliyoruz ve bu sayede her zorluğun üstesinden gelebiliyoruz.

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü, Zonguldak Valiliği ve Arkitera iş birliğinde “Zonguldak İçin Yap” başlığı altında bir çalıştay düzenlenmesi planlanmıştır. Bu çalıştayda bir maddenin bir nesneye dönüştürülmesinde özelleşmiş yapma fikirlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, örneğin ahşabın biçimin oluşturulmasındaki yeteneklerinin keşfedilmesi; yan yana nasıl dizileceği, üst üste nasıl yığılacağı, uç uca nasıl ekleneceği, üst üste nasıl bindirileceği gibi, çatkıyı kuracak, bilgi ve teknikler sayesinde yapma kavramının/eyleminin tartışılması sağlanacaktır. Yapım tekniğinin tasarlanması süreci olarak tanımlanabilecek bu çalıştay sürecinde yapıma ait standart bilginin aktarılması/tekrar edilmesi yerine deneyimlerin/deneyin alanında özgün bilgilerin üretilmesi önemsenmektedir.

Zonguldak Valiliği’nin destek ve himayesinde, üniversitelerin mimarlık ve tasarım bölümlerinden 1. ve 2. sınıf düzeyinde öğrencilerin katılımı ile yapılması planlanan bu “yapma” çalıştayında katılımcılar, Zonguldak’ın doğal kimliğinin bazı parçalarını kendi geliştirecekleri tekniklerle yeniden üreteceklerdir. Böylece hem kolektif bir çalışma ortamının üretimleri üzerinden “yapma” yeteneğimizin sonuçlarını tartışmak hem de bir kentin ekolojik niteliklerini yerel değerlerini ülke gündemine getirmek mümkün hale gelecektir.

Haziran ayının ilk haftasında yapılması öngörülen bu çalıştayda, gerekli olan malzeme, araç ve gereçlerin büyük çoğunluğu Zonguldak Valiliği tarafından karşılanacaktır. Katılımcılardan varsa matkap, basit elektrikli ahşap kesiciler ve testere gibi aletlerini getirmeleri ve yapısal bir üretimin gerçekleşeceği bu çalıştay sürecinde, bir şeyi üretmeye yönelik her tür ezberlenmiş/tekrar eden hazır detay bilgisini unutmaları beklenmektedir. Bir çatkıyı; sonuçta biçimi üretecek yapısal deneyi başlatıp ilerletecek heyecana sahip olmak ve ortak çalışma yapabilme arzusunda olmak her şeye yetecektir.

Bu bağlamlarda çalıştayda, bir örümceğin, bir ağacın veya bir boz ayının yeniden nasıl üretilebileceği gibi tasarım problemlerine yönelik yapısal denemeler; nesneler oluşturulacaktır. Böylece, tasarımcıların bir problemi kavrayışı, çözüme yönelik seçimleri, yapma yöntemleri ve biçime ulaşmada seçtikleri çatkı detayları özgün bir “yapma fikri” ya da “bir tasarım geni üretimi” olarak, hazır yapısal bilgilerin karşısında, özgün olana ulaşmanın yöntemlerini onların edinmesini sağlayacaktır.

Henüz kurulmamış olan da, bu özgün üretim yöntemleri sayesinde öncelikle zihinsel/fikren sonrasında da yapmaya yönelik eylemlerimizin bir sonucu olarak sonradan varlık kazanabilir.

Takvim

  • Etkinliğin ilanı: 20 Mart 2018, Salı
  • Son başvuru tarihi: 18 Mayıs 2018, Cuma
  • Katılımcı listesinin açıklanması: 01 Haziran 2018, Cuma
  • Etkinlik tarihi: 17 – 22 Haziran 2018

Çalıştay hakkında detaylı bilgi için yapimekibi.67.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın