VBenzeri Buluşmalar Online: İnsan İçin Teknoloji

Alışılagelmiş içeriklerden daha fazlasını sunmak amacıyla VitrA tarafından düzenlenen V+FAZLASI etkinlik dizisi, VBenzeri Buluşmalar adıyla yoluna devam ediyor. Buluşmalar'ın ikinci etkinliğinin başlığı "İnsan İçin Teknoloji". Etkinliğin ön izlemesi 11 Kasım Çarşamba saat 20:00’da yapılacak.

“İnsan İçin Teknoloji”

VBenzeri Buluşmalar etkinlik serisi, farklı disiplinlerden, her biri kendi alanında uzman konuklar ile yoluna devam ediyor.

Tevfik Uyar’ın moderatörlüğünü yaptığı, “İnsan İçin Teknoloji” başlığı altında düzenlenen serinin ikinci etkinliğine Didem Akyol Altun, Melike Altınışık ve Gökhan Mura konuk olacak.

Etkinlikte, mimaride teknoloji, tasarım-teknoloji-insan ilişkisi, biyotasarım, yeni nesil malzeme teknolojileri ve banyonun geleceği konuşulacak.

Moderatör
• Tevfik Uyar

Konuşmacılar

• Didem Akyol Altun
• Melike Altınışık
• Gökhan Mura

11 Kasım Çarşamba saat 20:00’da ilk gösterimi yapılacak etkinliği aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Moderatör ve Konuşmacılar Hakkında

Dr. Tevfik Uyar
Mühendis, Bilim yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Kültür Üniversitesi’nde tamamladı. Risk algısı, belirsizlik altında karar verme ve emniyet yönetimi alanlarında çalışıyor. Açık Bilim dergisi ve podcast kanalının kurucusu, Yalansavar editörü ve Herkese Bilim Teknoloji Dergisi yayın kurulu üyesi olan Uyar, “Astrolojinin Bilimle İmtihanı”, “Safsatalar: Aklın Kırk Haramisi” gibi popüler bilim/felsefe kitaplarının, “İz Odası”, “Tek Kişilik Firar” ve “Kızıl Sürgün” bilimkurgu eserlerinin yazarı, “İrrasyonel (Stuart Sutherland)”, “Başkalarının Aklı (Tali Sharot)”, “Yalancılar ve Sahtekarlar Ansiklopedisi (Roelf Bolt)” kitaplarının çevirmeni.

Prof.Dr. Didem Akyol Altun

1979’da İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden 2000 yılında lisans, 2003 yılında yüksek lisans, 2010 yılında doktora derecelerini; 2013 yılında doçentlik, 2020 yılında profesörlük ünvanını aldı. 2001 yılından bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Bina Bilgisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışıyor. Doçentlik sonrası çalışmalarının temel eksenlerinden birini biyomimetik, doğa esinlenmeli mimarlık, biyoloji ve tasarım arakesitindeki çalışmalar oluştururken diğeri modern mimarlık ve İzmir’de mimarlık pratiği üzerinden ilerliyor. Bu doğrultuda ulusal-uluslararası yayınları, hakemlik-yayın kurulu üyeliklerinin yanı sıra ulusal mimari proje yarışmalarında kazanılmış ödülleri bulunuyor. Türkiye Biyotasarım Takımı’nın kurucu üyelerinden.

Y. Mimar Melike Altınışık

Melike Altınışık Mimarlık kurucusu olan Melike Altınışık, lisans eğitimini 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise 2006 yılında Londra’da Architectural Association Design Research Laboratory’de Mimarlık ve Kentsel Tasarım alanında tamamladı.

Tüm çalışmalarında yenilikçi bir yaklaşım ortaya koymayı ve mimarlık pratiğinin yeni tasarım teknolojileri ile kurduğu ilişkisel düşünce kapasitesini geliştirmeyi hedefleyen Melike Altınışık, İstanbul’da kendi mimarlık pratiğini kurmadan önce, 2006-2013 yılları arasında Londra’da Zaha Hadid Architects bünyesinde Proje Yürütücüsü olarak uluslararası platformda tecrübe edindi.

Tasarımları ile EUROPE 40 under 40, FEIDAD Tasarım Ödülü ve İsviçre Sanat Ödülü gibi birçok ödül kazanan Altınışık’ın projeleri arasında İstanbul Çamlıca Televizyon-Radyo Kulesi projesi ve Güney Kore’de Seul Robot Bilimi Projesi de yer alıyor.

Dr. Gökhan Mura
2001 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yaptıktan sonra doktora eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. Doktora eğitimi sırasında İsveç’te Malmö Üniversitesi’nde bir yıl bulundu ve fiziksel etkileşim tasarımı üzerine araştırmalar yaptı. Sonrasında İngiltere’de Loughborough Üniversitesi’nde Tasarım ve Teknoloji Bölümü’nde ENGAGE adlı AB Projesi’nde araştırmacı olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde Görsel İletişim Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Etkileşim Tasarımı alanlarında dersler verdi. Bir süre Aalto Üniversitesi’nde konuk araştırmacı olarak bulunduktan sonra 2011 yılında İzmir’e taşındı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde ve Tasarım Çalışmaları lisansüstü programında lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri veriyor. Deneyim için Tasarım, Etkileşim Tasarımı, Görsel ve Maddi Kültür, Giyilebilir Teknolojiler ve Görsel Araştırma Yöntemleri üzerine çalışmaları bulunulan Gökhan Mura halen teknoloji ve tasarım ilişkisi ve yapay zeka üzerine kafa yoruyor. Bunun yanında göç, hareketlilik ve tasarım kültürü üzerine araştırmalarını sürdürüyor. Göç, tasarım ve görsellik üzerine çalışmalarını sürdürmek için araştırmacı olarak içinde bulunduğu trans-making AB projesi kapsamında çeşitli ülkelerde saha çalışmalarını ve görsel araştırmalarını yürütmekte, seminerler veriyor. Akademik araştırmalarının yanında tasarım ürünü üzerinden tasarım, toplum ve kültür üzerine düşünebilmek ve bunları alternatif mecralarda tartışabilmek için ürettiği işler Türkiye, Fransa ve Belçika’da sergilendi.

“Şehir ve İnsan”

VBenzeri Buluşmalar’ın yeni dönemdeki ilk etkinliği 25 Haziran Perşembe günü “Şehir ve İnsan” başlığı altında düzenlendi. Gazeteci/ yazar Nilay Örnek’in moderatörlüğünü yaptığı, Melkan Gürsel, Aslı Kotaman ve Cengiz Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte şehir hayatının insan üzerindeki etkisi, birlikte yaşama kültürü, kişisel alan ve mahremiyet kavramlarına değinilirken pandemi ile birlikte toplu kullanım alanlarının nasıl şekilleneceği konuşuldu

Etiketler

Bir yanıt yazın