Vatanım Yok, Memleketim Var : İstanbul, İstanbul Rum’ları: Mekan, Bellek, Ritüel

MİMAD 2020-2021 dönemi çevrimiçi seminerlerinin yedinci konuğu, Dr. Türker, 16 Mart 2021 Salı akşamı saat 19.00'da, "Vatanım Yok, Memleketim Var : İstanbul, İstanbul Rum’ları: Mekan, Bellek, Ritüel" başlıklı sunumunu paylaşacak.

Webinar, Zoom programı aracılığıyla gerçekleştirilecek. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinliğe katılım için mimadseminerleri@gmail.com adresine adınızı, soyadınızı ve email adresinizi belirten bir email yollamanız yeterli olacak. Webinar linki, katılım için email yollayanlarla etkinlik tarihinden kısa süre önce paylaşılacak.

«Meşhur Herkül’ün rakibi Andeus vardır. Onların ikisi birbirini yok etmeye çalışır. Herkül güçlüdür, Andeus’u tutar yere çalar, ama her yere vurduğunda daha zinde havaya fırlar. Andeus’un anası toprak ana. Dolayısıyla ayakları yere bastığı müddetçe onu yenmenin imkânı yoktur. Bunu öğrendikten sonra Herkül onu yerden koparır havada tutar ve orda öldürür. İstanbullu Rumlar aynı bu efsanevi Andeos gibidir. İstanbul’a ayakları bastıkça, kimse onları kolay kolay yok edemez. Ama onları burdan söküp attın mı …» (Mihail, İstanbul, 2011)

“Bu kitap / tez sunumunun konusunu, Bizans’a dayanan, Osmanlıyı içine alan bir hafıza içinde kurulan ve yaşatılan Rum Ortodoks ritüellerin kimlik ile bağlantısı oluşturmaktadır. Rum Ortodoks dinî ritüellere, kuşaklar boyunca kültürel olarak canlı tutulan bir anlam dünyası, bir bellek olarak yaklaşmak gerekir. Ortodoksluk mezhebinde bellek pek çok ritüelin temeli olmasının yanında, kitlesel göç gibi kırılmalar yaşamış toplumlarda bellek, kimliğin varlığını koruma aracı olarak öne çıkmaktadır. Göç etmek kişilerin mekânsal duyumunda sarsıntı yaratan bir olgudur. Mekân kimliğin yerleştirildiği bir anlamlandırma, etkileşimlerden ve anılardan oluşan bir örüntü olduğu için göçle birlikte sorunsallaşmaktadır. Efsanede Herkül, ancak Andeus’u topraktan ayırınca yok edebilmiştir. Güçlendiren de zayıflatan da mekâna ilişkin duygulanımdır. Bu kitap, Rum toplumu ile İstanbul arasında onları hem güçlü kılan hem de göçle zayıflatan yakın bağları irdelemektedir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın