Tüketici Değil Dönüştürücü Olmak – Bir Bütüncül Yaşam Denemesi: Tarlataban

Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içerisinde kullanılmayan bir alanı alıp, orayı organik tarım yapılan bir paylaşım alanına dönüştüren Tarlataban kolektifinin düzenlediği etkinlik 27 Aralık 2015 Pazar günü, saat 18.00'da Beyoğlu Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Kendilerine Tarlataban ismi veren bir grup insan Boğaziçi Üniversitesi kampüsü içerisinde kullanılmayan bir alanı aldı ve orayı organik tarım yapılan bir paylaşım alanına dönüştürdü.

Tarlataban ne yaptıklarını, neden yaptıklarını anlatmak için bu pazar Beyoğlu Kültür Merkezi’ne misafir olacak. Yaptıklarının sadece bir tarımsal faaliyetle sınırlı olmadığını savunan grup, kamusal alan kavramından gıda politikasına uzanan, başka bir hayata dair bütüncül bir sohbet gerçekleştirecek ve bugüne kadarki deneyimlerini paylaşacak.

Etkinliğin Tanıtım Metni 

Kent koşullarının sınırlandırdığı yaşam alanımızda gıda ile olan ilişkimizi değiştirmenin, tüketici yerine üretici olmanın, bunu da elbirliği ile yapmanın önemli ve gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Tarlataban kolektifi olarak Gıda egemenliği’ne dayalı alternatif bir üretim/tüketim ve paylaşım ilişkisi belirlemeye çalışıyoruz. Bunu yaparken hem kendimiz, hem de gelecek nesiller için ekolojiyle ilgili alanları özgürleştirmemiz gerektiğine inanarak gıda sistemini, merkezine piyasalar ve şirketleri değil, gıdayı üreten, dağıtan ve tüketenleri yerleştirerek dönüştürmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Gıda egemenliği insanların iktidarı geri almasıdır; nasıl, ne miktarda üretim yapacağımıza, neyi tüketeceğimize, gıdayı nasıl dağıtacağımıza kendimizin karar vermesidir. Yani gıda egemenliği, vatandaş olarak gıda ve tarımla ilgili kamu politikalarına müdahalede bulunabilmektir ve bu, aynı politikaların farklı yerellerdeki işleyişlerine pratik müdahalelerde bulunmayı da beraberinde getirir. Bugün küresel olan ekonomik değil ekolojik krizdir. Tarlataban kolektifi bu amaçların izinde, bir yarık açmak derdindedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın