Sultan Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid Dönemi Mobilyası ve Üslup Özellikleri

MİM-AD Seminerleri kapsamında, 22 Şubat 2022 Salı akşamı saat 19:00'da yapılacak "Sultan Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid Dönemi Mobilyası ve Üslup Özellikleri" başlıklı etkinliğin konuşmacısı İlona Baytar olacak.

 

MİM-AD Seminerleri 22 Şubat 2022 saat: 19:00 İlona Baytar semineri:

SULTAN ABDÜLMECİD-ABDÜLAZİZ VE II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ MOBİLYASI VE ÜSLUPLARI

Seminer Online Zoom ortamındadır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom linki mail ile geri bildirilecektir.

“Sultan Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid Dönemi Mobilyası ve Üslup Özellikleri” başlığını taşıyan bu sunum, Tanzimat Fermanı’nın ilan edildiği 1839’dan, Sultan II. Abdülhamid’in tahttan indirildiği 1909’a kadar olan dönemi kapsar.

Bu zaman aralığında siyasi, kültürel ve toplumsal açıdan farklı dinamikler etkili olmuş, kimi yönetim merkezi kimi ise konut, konaklama ve ağırlama amacıyla inşa edilen saray, kasır ve köşkler sadece mimarileriyle değil dekorasyonlarında kullanılan mobilyaları ile de Osmanlı toplum yapısındaki değişimin simgesi olmuşlardır.

Seminerde üç sultan kendi tarihsel dönemi içinde değerlendirilerek, dönemsel olarak belirlenen hükümdarlık sembolleri, kullanılan mobilyalar üzerinden tanımlanmaya çalışılacaktır.

İLONA BAYTAR, 1999’da İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde Müzecilik üzerine “Gösteren Gösterilen ve Gören Bağlamında Dolmabahçe Sarayı Sergileme Politikası başlıklı tezi ile Yüksek Lisansını; 2012’de İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde “Abdülmecid, Abdülaziz ve II. Abdülhamid Dönemlerinde Saray Mobilyasının Üslup Açısından İncelenmesi” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. Uzun süre Milli Saraylar bünyesinde araştırmacı olarak görev yaptı. Milli Saraylar Meslek Yüksek Okulunda ve Yeni Yüzyıl Üniversitesinde yarı zamanlı Sanat Tarihi ve Uygarlık Tarihi derslerini verdi. 19. yüzyıl mobilyası ve Türk resim sanatı üzerine çalışan Baytar’ın, makalelerinin yanı sıra editörlüğünü yaptığı kitapları ile 19. Yüzyıl Osmanlı Sarayı’nda Bir Valide Sultan Bezm-i Âlem başlıklı kitap çalışması mevcuttur. Baytar, halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı İstanbul Çalışma Ofisinde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın