“Sokakta”

İlk atölye çalışmasını 2009'da, 'Taraf' başlığında gerçekleştiren LocalArchitecturalBags (LABs) ekibi, 28-29 eylül 2013 tarihinde İzmit merkezde sokak, yaşantı ve kenti deneyimleme başlıklarıyla yeni bir atölye-etkinlik hazırlığı içinde.

Günümüz teknolojik gelişimleri bağlamında gündelik hayat pratiklerimiz de hızla değişmektedir. İnternet ve dolayısıyla sosyal medyanın gücü kendi mekansal ortamını yaratmaktadır. Ancak bu mekansallık yüzyıllardır alışılagelen karşılaşmaları sokaklardan, meydanlardan, mahalle ve parklardan alıp kendi sanallığı ile çok kimlikli ya da bir diğer anlamıyla kimliksiz hale getirmektedir. Bu anlamda mimarlık pratiği gücünü kaybetmekte midir, yoksa daha da güçlenmekte midir bilinmez. Ancak insani ilişkiler olan, samimiyet, muhabbet, sokakta oyun, yardımlaşma vb. durumların niteliği ve en önemlisi gerçekliği azalmaktadır.

Kentin asıl sahiplerinin biz kullanıcılar olduğunu tekrar hatırlamamız gereken şu günlerde, kentte nasıl varoluyoruz / nasıl varolabiliriz sorularıyla yola çıkıyoruz. Bizim adımıza tariflenmiş yollar, binalar, meydanlar, mekanların yanısıra; bu tasarlanmış ya da bir tasarımın önayak olmasıyla kendiliğinden gelişmiş kent dokusu içerisinde bizim duruşumuz ve tüm bu dokuya nasıl müdahil olduğumuz yaşantımız ve kent kültürümüz adına ipuçları barındırıyor. İpucu bulmakta zorlanıyorsak eğer kentte geçirdiğimiz zamanların silikleşmiş olduğunun işareti olabilir. Bunun da kent-kentli ilişkisinde bir belirleyici olduğunu unutmadan nasıl daha çok sokakta olabiliriz, ve yollarından geçip gitmenin ötesinde nasıl daha fazla müdahil olabilirizin peşinden gitme arzusundayız. Çünkü arzuladığımız özgürlük alanlarının, sosyal paylaşımların kaynağının sokaktaki çeşitlilik ve karşılaşma alternatiflerinin fazlalığında olduğunu düşünüyoruz.

‘Sokakta’ atölyesiyle bu düşünceleri tartışmaya, paylaşmaya ve ürün odaklı bir süreci deneyimlemeye davet ediyoruz.

Etkinlik kapsamında, mimarlık mesleğinin bir çok disiplinle bir arada çalıştığını ve çalışabileceğini göstermek ve deneyimlemek için bu atölye çalışmasına “iç mimarlık, heykel, resim, grafik, sahne sanatları, müzik” alanlarından öğrenci ve profesyonelleri de davet ediyoruz. Bahsi geçen tüm meslek ve sanat dallarının merkezinde insan olduğu bilinciyle yaratacağımız bu karşılaşma ortamının halka açık olması bir diğer odak noktamızdır. Böylece bu ortamda bulunacak olan meslek ve sanat dallarının “İzmitli” ile birebir karşılaşması ve paylaşımda bulunmasının da ‘kent’ ölçeğinde olumlu bir etki yaratacağını düşünmekteyiz.

‘Sokakta’ atölyesi ile kendi deneyimlerimiz, eylemlerimiz üzerinden İzmit ekseninde kent-sokak-kentli-deneyim meselelerini tartışmak ve bu tartışmaları bizzat İzmit Tahsin Marmara Sokağında tasarlayacağımız geçici etkinlik alanına aktarmak amaçlanmaktadır.

Atölyenin ilk günü TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi Tarihi binada tartışma oturumları gerçekleşecektir, ikinci günü ise uygulama ve deneyimleme süreci için sokakta olacağız.

Atölye ile detaylı bilgi facebook etkinlik sayfasından da takip edilebilir: https://www.facebook.com/events/1437601979798994/?ref_dashboard_filter=calendar

Etiketler

Bir yanıt yazın