Pikseli Pasla: Bir Katılımcı Tasarım Deneyi

2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen "Pikseli Pasla: Bir Katılımcı Tasarım Deneyimi" atölyesi 4-5-6 Kasım tarihlerinde!

Proje, II. İstanbul Tasarım Bienali’nin ‘Gelecek Artık Eskisi gibi Değil’ başlığıyla ilişkili olarak, katılımcı tasarım süreçlerini deneyimlemek ve sonuçlarının yakın gelecekteki tasarım pratiğine olası etkilerini tartışmak amacını taşıyan bir çalıştaydan oluşuyor. Bu çalıştayda, yurtiçi ve yurtdışındaki farklı noktalardan danışmanlarıyla birlikte internet üzerinden bir araya gelecek olan öğrenciler, eşzamanlı olarak bir tasarım projesi gerçekleştirecekler. Danışmanlar tarafından içeriği ve akışı ortaklaşa belirlenecek olan bu tasarım projesi her öğrencinin tasarıma eşit katkısını sağlayacak şekilde, “insan-bilgisayar” (human-computing) ve “kitle kaynak”(crowdsourcing) yöntemlerini tasarım sürecine taşıyan “şartlı tasarım” (conditional design) prensiplerinden yararlanılarak düzenlenecek.

Luna Maurer, Jonathan Puckey, Roel Wouters ve Edo Paulus tarafından geliştirilen “şartlı tasarım” kavramı, bir tasarımın birçok tasarımcının katılımıyla, imece usulü ortaya çıkmasını içerir. Tasarımcının tüm süreci üstlendiği geleneksel yaklaşıma çoğulculuk, akıcılık ve beklenmedik sonuçlar tanıtarak zihin-açıcı bir kapı aralayabilen bu yöntemi ilk kez fiziksel olarak farklı noktalardaki katılımcılarla işlevselleştirmek, ve böylece tasarım öğrencilerine yeni sorular sordurabilecek deneysel bir tasarım süreci oluşturmayı amaçlıyor.

Bienal için gerçekleştirilecek ve İstanbul grubu Özyeğin Üniversitesi’nde toplanacak olan bu çalıştay, “hazırlık/ araştırma”, “uygulama” ve “değerlendirme”nin yapılacağı 3 gün boyunca sürecek. Katılmak isteyen her tasarım öğrencisine açık olup, sınıf sayısı yaklaşık 20 kişi olarak belirlendi. Katılımcıların herhangi bir görüntü-işleme programı yüklü kendi bilgisayarlarına ihtiyaçları olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın