“Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” Etkinlik Serisinin Son Buluşması 27 Mayıs’ta

Borusan Contemporary’nin çağdaş sanat ile mimarlığı buluşturduğu “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin dördüncü ve son oturumu, 27 Mayıs Cumartesi günü Perili Köşk’te düzenleniyor.

Mimarlık, sanat ve ekoloji arasındaki kesişimlerin yanı sıra müzik, şehir ve mekân üzerine sorgulamalara odaklanılacak etkinliğe Aslıhan Demirtaş, Cem Sorguç ve Hibrit Mekanlar sergisinin küratörü Dr. Necmi Sönmez konuk olurken panelin moderatörlüğünü ise Dr. Emin Mahir Balcıoğlu üstleniyor.

Borusan Contemporary, güncel koleksiyon sergisi Hibrit Mekanlar paralelinde gerçekleştirdiği etkinlik serisinin son buluşmasında, mimari tasarım alanındaki önemli sektör temsilcileriyle bir araya geliyor. Önceki oturumlarında, sanal gerçeklikten algoritmik tasarıma, mimarların sanatçılarla kurdukları diyalogdan birlikte oluşturdukları görsel dile kadar pek çok konunun ele alındığı “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” isimli serinin dördüncü buluşmasında; mimarlık, sanat ve ekoloji kesişimlerinin yanı sıra müzik, şehir ve mekân üzerine sorgulamalara odaklanılacak. 27 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te Borusan Contemporary’nin Perili Köşk, Rumelihisarı adresinde gerçekleştirilecek etkinliğin konuşmacıları Aslıhan Demirtaş, Cem Sorguç ve Hibrit Mekanlar sergisinin küratörü Dr. Necmi Sönmez olurken panelin moderatörlüğünü ise Dr. Emin Mahir Balcıoğlu üstleniyor.

“Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin ilk üç oturumuna Melike Altınışık, Begüm Aydınoğlu, Saffet Kaya Bekiroğlu, Eren Çıracı, Hakan Demirel, Oral Göktaş, Oğulcan Öztunç, Kerem Piker ve Han Tümertekin gibi Türkiye’de mimarlık çalışmalarının önde gelen isimleri konuk olmuştu. Serinin son oturumunda ise konuşmacılar mimarinin müzecilik, sergi tasarımı ve güncel sanat bağlamında ilişkisini ele almaya hazırlanıyor.

Program akışı:

14.00-14.10: Dr. Emin Mahir Balcıoğlu’nun hoş geldiniz konuşması

14.10-14.30: Aslıhan Demirtaş

14.30-14.50: Cem Sorguç

14.50-15.10: Dr. Necmi Sönmez

15.10-16.00: Soru & Yanıt

“Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisi dili Türkçedir. Katılımın 50 kişi ile sınırlı olduğu etkinliğin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir:

Hibrit Mekanlar kapsamında düzenlenen “Peki Mimarlar Ne Düşünüyor?” etkinlik serisinin ilk iki oturumu Borusan Contemporary’nin Youtube kanalından izlenebilir:

Biyografiler

Aslıhan Demirtaş

Aslıhan Demirtaş, araştırma, sanat ve ekolojiye dayalı genişletilmiş bir mimarlık pratiği olan KHORA Office’in kurucusudur. ODTÜ’de lisans, MIT’de yüksek lisans eğitimini takiben Doha, Katar’daki İslam Sanatları Müzesi ve Japonya’daki Miho Şapeli projelerinde baş tasarımcı olarak I.M. Pei ile iş birliği yaptı. Şu anda İstanbul’da faaliyet gösteren ofisini ilk New York’ta kurdu. Pratiğinin paralellinde Parsons at New School, Bilgi Üniversitesinde stüdyo yürütücülüğü yaptı ve Kadir Has Üniversitesi Kent ve Mimarlık Araştırmaları Yüksek Lisans Programı kurucuları arasında yer aldı. Aşı kitabı için Graham Vakfı desteği sahibi olan Demirtaş, Ağa Han Mimarlık Ödülleri 15. Dönem teknik değerlendirme komisyonunda görev almıştır.

Cem Sorguç

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünü tamamlayan Sorguç 2002 yılından beri kurucusu olduğu CM Mimarlık dâhilinde aktif olarak mimarlık yapmakta. 2013 yılından beri devam etmekte olduğu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesindeki öğretim görevliliğinin yanı sıra Bilgi Üniversitesi, İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Mimarlık Bölümleri ile AURA İstanbul (Architectural Urbanizm Reserch Academy) bünyesinde lisans ve lisansüstü proje yürütücülüğü yaptı. 2016 yılında İstanbul Modern’de “Geç Olmadan Eve Dön” sergisinin küratörlüğü, 2012 yılında Depo Galeri’de “Uzayda Bir Elektrik Hâsıl Oldu” 1960’larda Müzikli Türkiye sergisinin sergi tasarımı ve katkısında bulundu. İz TV için Gazhaneler” üzerine bir belgeselin hazırlanıp sunulması ile gene aynı kanalda “Geçmişten Günümüze Yatak” belgeseline katkı sağladı. DJ’liğin yanı sıra gazetelerde ve dergilerde (Express, 1+1, Post-Express, Genç, Roll, İskenderiye Yazıları, Radikal Gazetesi, İstanbul Art News (IAN), XXI, Betonart, Beyond, vs.) müzik, şehir, mekân, mimarlık gibi konularda süreli ve kesintili yazılar yazdı ve zaman zaman yazmaya devam etmekte. 27 yıldır Açık Radyo bünyesinde muhtelif radyo programları yaptı ve yapmaya devam ediyor. 2022 yılında başladığı Hey! Beyoğlu podcast yayınları ile İstanbul, Beyoğlu ve Galata merkezinde şehir, tarih, yapılar ve mimarlar üzerine programlar yapmakta.

Dr. Necmi Sönmez

Mainz, Paris, Newcastle ve Frankfurt’ta sanat tarihi eğitimi aldı. Doktorasını Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde heykeltraş Wolfgang Laib üzerine tamamladı (2000). Moderner Kunst Stiftung Museum Ludwig, Viyana ve Kunstmuseum Wiesbaden’de küratör asistanlığı yaptıktan sonra, Folkwang Museum Essen’de Çağdaş Sanat Bölümünü yönetti (2001-2005). Kunstakademie Kassel’deki görevinden sonra FRAC Franche-Compté Eser Satın Alım Komitesi üyesiydi. Ardından Kunstverein Arnsberg’in Sanat Direktörlüğünü üstlendi (2005-2008). 2009-2014 yılları arasında ArtCenter İstanbul Artists Residency programını oluşturdu. 20017-18 yıllarında Kulturamt der Landeshauptstadt Düsseldorf ile birlikte çalışarak konuk sanatçı programı geliştirdi. Halen çalışmalarını Düsseldorf’ta bağımsız küratör olarak sürdürüyor. Tate, Staatliche Museen Berlin, Borusan Contemporary, Kiasma, Kunsthalle Deutsche Bank, Kunstmuseum Bochum, Sabancı Müzesi, Kunsthaus Göttingen, Stiftung Zollverein başta olmak üzere birçok uluslararası kurumla ortak projeler üretti. 2015’ten beri SKIRA yayınevinde (Milano) danışman editör olarak sanatçı monografileri yayınlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın