Okmeydanı’na Alternatif Bakışlar Sergisi

Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Master Stüdyosu ve Münih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (MUAS) Kentsel Tasarım Master Stüdyosu öğrencilerinin alternatif kentsel dönüşüm üzerine çalışmaları 11-20 Şubat'ta Studio-X'te yer alacak.

Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı’nda kentsel dönüşüme girişti. Züccaciye’ye dalan fil misali, şaşaalı bir oldu bitti ile, 100 bin nüfusun temel ihtiyacını “Şanzelize” olarak tanımladı ! Tarihi semti bozulup yapılacak boş arazi mertebesine indirgeyen tepeden inme proje, “temelden itiraz”larla karşılaştı. Diyaloğun ve katılımın öngörülmediği süreçte “tapu sorununu çözme” adına hak sahipliği kavramı muğlaklaştırıldı. Hak sahipleri meşru hakları temelinde red ve direniş stratejileri geliştirdiler, hukuki yollara başvurdular. Süreç henüz tamamlanmadı, ancak hemen her aşamada projenin çıkmazları hukuken ortaya konmuş oldu. Süreç henüz ortada, ancak bir yandan MIPIM gibi ortamlarda Okmeydanı dönüşümü “Türkiye’nin emlak prestij projesi” olarak pazarlanmaya devam ediliyor.

Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Master Stüdyosu ve Münih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (MUAS) Kentsel Tasarım Master Stüdyosu öğrencileri alternatif bir kentsel dönüşümün parametreleri üzerinde düşünme sürecini başlattılar: Merkezi ve stratejik konumu, ve etkilediği nüfusun büyüklüğü itibarı ile Metropolün en canalıcı kentsel dönüşüm sürecini yaşamaya aday olan Okmeydanı’na semt odaklı, semt sakinlerinin ihtiyaçlarından yola çıkan bir yaklaşım ne gibi sonuçlar verir?

Bölgedeki hak sahipleri ve kiracılar tarafından oluşturulan, onların istek ve taleplerinin yansıma odağı konumundaki Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin veri ve önerileri ile öğrencilerin sahadaki bağımsız gözlemleri stüdyo çalışmalarının ana girdilerini oluşturdu. Bu yöntem, tabandan yukarıya, katılımcı bir planlama ve tasarım çalışması yönünde atılmış bir ilk adımdır.

Etiketler

Bir yanıt yazın