Miras: Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri

Yıldız Salman, Kadir Has Üniversitesi'nin Architecture Talks etkinlikleri kapsamında "Miras: Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri" üzerine konuşacak.

Türkiye’nin 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı; Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri olmak üzere iki ana bileşenden oluşmaktadır. Hevsel Bahçeleri, bahçe kültürünün çok önemli olduğu bir coğrafyada yer alan tarihi boyunca halkın kullanımına açık sivil bir bahçe olarak özgün bir değer ortaya koymaktadır. 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan bir bölgede 8 bin yıl gibi çok uzun süredir bahçe olarak var olmasıyla, kentin sosyal ve kültürel yaşamını şekillendiren ve geliştiren, gündelik hayatın, sosyal ve ekonomik yapının en önemli unsurlarından biridir. Bugün Dünya Mirası niteliği kazanmış olan bu miras alanının özgün niteliğini geleceğe aktarması, ancak sahip olduğu yerellikler ile somut ve soyut değerlerin bütüncül bir bakışla değerlendirilmesi ve korunmasıyla mümkün olabilir.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Tarihi Çevre ve Restorasyon Çalışma Grubu Öğretim Üyesi. Yakın dönemde, kentsel ölçekte koruma çalışmaları, kentsel dönüşüm, koruma kuram ve kavramları ile modern mimarlık mirasının korunması konularına yoğunlaşmıştır. 2008-2011 yılları arasında Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Üyeliği yapmış, Icomos Türkiye, Docomomo Türkiye gibi koruma konusundaki uluslararası çalışma gruplarının yanı sıra çeşitli sivil girişimlerde de yer almıştır. Son dönemlerde İstanbul’daki Endüstri mirası ile Diyarbakır ve Istanbul Karasurları Dünya Miras Alanları’ndaki koruma sorunları üzerine eğilmektedir. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Miras alanı ile çeşitli bilimsel komisyonlarda görev yapmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın