Mimarlık Sohbetleri Serisi #2: “Nesnelerin Dünyasında Özneler”

Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Atölye Mil'in PROYAPI sponsorluğunda düzenlediği Mimarlık Sohbetleri Serisi'nin ikincisi olan "Nesnelerin Dünyasında Özneler" sunumu ve atölye çalışması 20 Ekim saat 19:00'da TAK Kadıköy'de yapılacak.

Tasarım Atölyesi Kadıköy ve Atölye Mil’in beraber düzenledikleri, PROYAPI’nın sponsor olduğu etkinlik serisinde, doktora öğrencileri ve araştırmacılar, çalıştıkları konular üzerine atölyeler yapıyorlar.

Serinin ikinci etkinliğine dair:

Modernleşme hareketiyle birlikte, evin dergi, sinema, sergi ve fuarlarla kitlelere teşhir edilmesinin etkisiyle; gündelik hayatın bir parçası olan ve gerçekliğini büyük ölçüde buradan alan ev, öznenin içinde yaşadığı, bizzat ona ait yer olmaktan çıkıp dergi sayfalarında gördüğü ve ulaşmak istediği yarı gerçek bir ideale dönüşmeye başlar. Bu durum, öznenin ev ile ilişkisini ciddi anlamda değiştirir. Modern kültürün beraberinde getirdiği yeni yaşama biçimlerine dair yeni cevaplar üretme misyonu yüklenen ev, öznenin yabancılaştığı ve tam anlamıyla sahip olamadığı ideal bir nesneye dönüşmeye başlar.

Evin, öznenin gözünde ideal bir nesneye dönüşmesinde, mimarlık nesnesinin kendisi kadar, onun içindeki kullanım nesneleri de etkili olur. Nesneler hem kendi varoluşsal baskın özellikleri hem de öznenin zihninde oluşması muhtemel çağrışımları bünyelerinde barındırıyor olmaları dolayısı ile özne-ev karşılaşmasında dikkate değer bir bileşen olarak görülmüştür. Bu yüzdendir ki çalışmadaki “ev” tanımı mimarlık nesnesi ile birlikte kullanım nesnelerini de içerir.

Öznenin zihnindeki ev kavramı, mimarlık nesnesi ile sınırlı değildir; mimarlık nesnesinin içerdiği her bir nesne, öznenin evle kurduğu ilişkide belirleyicidir.

Ev; farklı yerlerden farklı zamanlarda alınmış, tesadüfen bulunmuş, birisi tarafından hediye edilmiş birbiriyle ilişkisiz ve bir araya geldiğinde bir bütünlük oluşturma kaygısı taşımayan sayısız nesneden, kuytu köşelerden oluşan bir habitat gibidir. Bu habitattaki nesneler; girdikleri eve, kendi maddesel varoluşlarıyla birlikte, ait oldukları zamanın ve düşünce biçiminin tüm verilerini de sürükleyen mikro hayatlar olarak dahil olurlar. Özne, yaşadığı ortamın doğal bir sonucu olarak nesnelerle kuşatılmış vaziyettedir.

Modernleşme hareketi ile birlikte, tıpkı mimarlık nesnesinde olduğu gibi kullanım nesneleri de reklamlara konu olarak anlam değiştirir. Mikser, vantilatör, saç kurutma makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı vb. hayatı kolaylaştırmanın ötesinde, popüler medya tarafından öznenin hayallerine sokulan ideal ev olgusuna ulaşmada kilit nesneler haline gelir; öznenin kurtarıcı kahramanı olurlar.

“Nesnelerin Dünyasında Özneler” sunum ve atölyesinin esas odaklanmak istediği nokta; nesnelerin, mimarlık nesnesinin kendisinden bağımsız olarak özneyi domine edebilme, hizaya sokabilme yetenekleridir. İnsan yaratısı olan nesne, kendi fiziksel özellikleriyle özneyi disiplin altına almayı (ya da baskılamayı) başarabileceği gibi; öznenin hayallerine aracılık eden popüler medyanın, modanın tetiklediği çağrışımlar yoluyla da kontrolü ele geçirebilir. Her iki durumda da özne, nesnenin etki alanına dahil olarak pasifleşir.

Atölye, özneyi domine eden bir nesne tasarlama denemesi ya da hali hazırda bu görevi üstlenmiş bir nesneyi konuşturan bir metin üretimi şeklinde gerçekleşecektir. Nesne tasarlama denemesinde, hayali bir hedef yaratarak ya da bir kural koyarak, özneyi o doğrultuda davranmaya iten, disiplin altına alan bir tasarım ürünü ortaya konacaktır. Metin üretiminde ise, nesnedeki tüm o dominant karakteri dile aktarmayı deneyen ve karakterin karşılığını kelime seçimleriyle, üslupla bulmayı hedefleyen bir çalışma yapılacaktır.

Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir.

Atölyede bilgisayar kullanımı tamamen tercihe bağlıdır. Üretimlerini bilgisayar üzerinden yapmak isteyen katılımcılar, istedikleri modelleme programlarının yüklü olduğu bir diz üstü bilgisayar ile birlikte gelmelidir.

Atölye için ön kayıt gerekir, kontenjan sınırlıdır.

Ön kayıt ve bilgi için: hello@atolyemil.com

Mimarlık Sohbetleri Programı:

27 Ekim 2016 19.30: “Modulor Ölçü Sisteminin Uygulamaları” Aren Semerci
3 Kasım 2016 19.30: “Müzikal Fonksiyonların Görsel Tasarımda Kullanımı” Seçkin Maden
10 Kasım 2016 19.30: “Fold(ing) / Kıvrım ile Mekansal Denemeler” Melek Kılınç
17 Kasım 2016 19.30: “Duyuların Mekansallığının Yeniden Keşfi” Aylin Ayna

AtölyeMil (www.atolyemil.com) & Tasarım Atölyesi Kadıköy (www.takortak.org/atolye/kadikoy)
Etkinlik Sponsoru: ProYapı (www.proyapi.com)

Etiketler

Bir yanıt yazın