MİMAD Seminerleri: İstanbul’u Okumak, “Olduğu Gibi” Yazmak: 19. Yüzyılda “Eski” İstanbul Çalışmaları

Mimarlık Kültürü ve Mirası Araştırmaları Derneği'nin düzenlediği ve Firuzan Melike Sümertaş'ın konuk olacağı etkinlik 21 Mayıs Pazartesi günü İTÜ Taşkışla'da Doktora Seminer Salonu'nda yapılacak.

Etkinliğin tanıtım metninden:

19. Yüzyıl İstanbul’u, gerek Osmanlı devlet yapısında ortaya çıkan değişim, yeni kurumlar, yasa ve yönetmelikler, gerekse dünyada ortaya çıkan dönüşümlerin yansıması, ilerleyen sanayi ve teknoloji, yeni mali sistemler, yeni yaşam, üretim, tüketim biçimleri ve bunların mekanları; olumlu ve olumsuz yönleri ile bir “yeni” İstanbul olarak tartışılır.

Oysa modernleşme, insanoğlunun “yeni” ile ilişkisini kurduğu kadar “eski” ile olan ilişkisini de dönüştürür. Özellikle de zamanın göreceli olarak hızlanması, dönüşümün çarklarının büyük ve durdurulamaz görülmesi geride kalan zaman ve mekanla ilişkiyi gerilimli hale sokar. Bir yanda karşı konulamayan ilerleme arzusu bir yandan eldeki her şeyi de tehdit eder hale gelir.

Bu çalışma, İstanbul’a böyle bir pencereden bakar, ve modernleşen 19. Yüzyıl İstanbul’unu, “eski” İstanbul ile kurduğu ilişki üzerinden okur. Bunu yaparken 19. Yüzyılda “eski” İstanbul üzerine yürütülen araştırmalara odaklanır. Bu çalışmalar kişisel gözleme dayalı tekil yaklaşımlardan kurumsal bir kent arkeolojisine dönüşürken bu ilgi etrafında bir araya oluşan toplumsal örüntüyü ve onu oluşturan aktörleri çözümlemeyi hedefler. İstanbul’un, güncel çalışmaların nispeten göz ardı ettiği yönlerine vurgu yapar; mekan olarak sur içi İstanbul’dan, dil olarak Rumcadan yola çıkar.

Firuzan Melike Sümertaş, 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş, Mimarlık Tarihi alanında yüksek lisans derecesini aynı okuldan 2006 yılında almıştır. Doktora çalışmalarını halen Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yürütmektedir. Çalışma alanları içinde 19. Yüzyıl Osmanlı ve 20. Yüzyıl Cumhuriyet Dönemi Mimari / Kentsel / Arkeolojik ve Görsel Kültür çalışmaları, ile yine aynı bağlamlarda gayrimüslim cemaatler yer almaktadır. Bu alandaki çalışmaları ile ulusal ve uluslararası ortamlarda sunumlar yapmış, yazılar yayımlamıştır.

2012-2013 akademik yılında Fulbright Kültürel Mübadele Bursu ile ABD’de Princeton Üniversitesi’nde, 2016 – 2017’de Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuş; 2005 – 2012 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde, araştırma ve öğretim görevlisi, 2012 yılı bahar döneminde Boğaziçi Üniversitesi ve Paul Getty Vakfı tarafından ortak yürütülen “Getty Connecting Art Histories Initiative” programında, 2013 – 2017 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde araştırma görevlisi ünvanları ile tam zamanlı olarak görev yapmıştır. Sümertaş, 2017 yılından itibariyle MEF Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın