MİMAD Seminerleri: Mimar Sinan’ı Anma Törenleri: 1930’lu Yıllarda Türkiye’de Bir Milli Kahramanın İnşası

MİM-AD Seminerleri kapsamında düzenlenen ve Ahmet Sezgin'in konuşmacı olarak yer alacağı "Mimar Sinan’ı Anma Törenleri: 1930’lu Yıllarda Türkiye’de Bir Milli Kahramanın İnşası" başlıklı seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacak.

Mimar Sinan’ın (d.1588) doğu Akdeniz’e yayılmış eserleri Osmanlı İmparatorluğu’nun mimarlık mirasının en önemli parçalarından biridir. Bu uluslarüstü niteliği olan mimarlık mirasının Türkiye Cumhuriyeti tarafından sahiplenilmesi Mimar Sinan’ın kimliğinin yeniden yorumlanmasını beraberinde getirmiştir. Bu seminer kapsamında Mimar Sinan’ın mimarlığının cumhuriyet döneminde nasıl anavatan kavramı içinde yer bulduğu irdelenecektir. Seminer, Mimar Sinan’ı anma törenlerine ve bu törenlerin en öne çıkan mekanlarından biri olan Süleymaniye Camisi’ne odaklanmakta; 1930 ve 1940’lı yıllardan gazete haberleri, resmi yazışmalar ve fotoğraflar gibi çeşitli birincil kaynakları kullanarak Mimar Sinan’ın kimliği hakkında farklı milliyetçi bakışların nasıl bir arada bulunduğunu ve birbirleriyle rekabet ettiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir.

Ahmet Sezgin lisans eğitimini 2000 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladı; Lisansüstü derecesini 2006 yılında Brandenburg Teknik Üniversitesi Dünya Mirası Programı’ndan aldı; ve doktora eğitimini Manchester Üniversitesi Sanat Tarihi ve Görsel Çalışmalar Programı’nda “Modern Türkiye’de Sinan Historiyografyası” başlıklı tezi ile tamamladı. Halen MEF Üniversitesi İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümlerinde ders vermektedir. Araştırmaları ve yayınları kimlik ve mimarlık, milliyetçilik, Osmanlı Mimarisi anahtar kelimelerine ve tasarla ve yap stüdyolarının mimarlık eğitimindeki yerine odaklanmaktadır.

*Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i eposta ile tarafınıza gönderilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın