MİM-AD Seminerleri: İstanbul Tarihi Yarımada’da Kentsel Arkeolojik Değerlerin Korunması ve Sunumu İçin Öneriler

Neşe Karaçay'ın, "İstanbul Tarihi Yarımada’da Kentsel Arkeolojik Değerlerin Korunması ve Sunumu İçin Öneriler" başlıklı semineri 11 Nisan 2023, saat 20:00'da yapılacak.

Tarihi kentler, geçmiş toplulukların fiziksel izleri ile oluşan çok katmanlı yerleşkelerdir. Çağdaş toplumun gereksinimleri ve talepleri doğrultusunda yapılan kazılar ve imar faaliyetleri sırasında zaman zaman arkeolojik değerler ile karşılaşılmaktadır. Ortaya çıkan arkeolojik değerlerin korunması ve sunumu da kentsel arkeolojinin kapsama alanına giren kentlerdeki kültürel tabakalamayı değerlendiren disiplinler arası bir çalışmadır. Modern zamanlarda kentsel arkeolojik değerlerin yerinde korunması, kentsel alan üzerindeki artan baskı ve modern kalkınma talepleri nedeniyle giderek daha karmaşık hale gelmiştir. Son yıllarda arkeolojik değerlerin yerinde korunmasına yönelik artan bir eğilim olmasına rağmen bir arkeolojik değerin kentle nasıl bütünleşeceği, halkın erişiminin nasıl sağlanacağı konusunda çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır. Her arkeolojik değerin korunması bulunduğu duruma ve konuma özel olup kültürel anlamını mümkün olan en iyi şekilde sunabilmek için özel düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Bu çalışmada, İstanbul Tarihi Yarımadası’nda günümüze ulaşmayan Konstantinopolis surlarının (yaklaşık) sınırları ile Sarayburnu arasında kalan bölgede 281 kentsel arkeolojik değer belirlenmiş, koruma onarım çalışmaları tamamlanarak kamuya sunulmuş 9 kentsel arkeolojik değer örneği, koruma sorunları ve yapılan mimari düzenlemeler açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Tarihi Yarımada’daki arkeolojik değerlerin koruma sorunları ve sunumları için yapılan mimari düzenlemeler yasal, idari, mimari sunum ve eğitim alt başlıkları altında irdelenmiştir. Koruma sorunlarının, finans, denetleme, izleme, mimari uygulamalarda tasarım, malzeme seçimi, havalandırma sistemi, üst örtü taşıyıcı sisteminin konumu, düzenli bakım, bilgilendirme ve eğitim konuları üzerine yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Kentsel arkeolojik değerlerde yapılacak koruma uygulamalarının daha nitelikli olması ve sunumlarının kentle daha etkileşimli bir şekilde bütünleşebilmesi için ulusal-uluslararası yönetmelik, tüzük ve ilke kararları bağlamında koruma yaklaşım önerileri geliştirilmelidir.

Dr. Neşe Karaçay, mimarlık lisans derecesini Dicle Üniversitesi’nden aldı. Mimarlık Tarihi yüksek lisans çalışması ile Restorasyon alanındaki doktora çalışmasını YTÜ’de tamamladı. 2002-2005 yılları arasında mimarlığın çeşitli iş kollarında görev aldıktan sonra 2006 yılında Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde araştırma görevlisi çalıştı. Mimarlık Tarihi dersi ve proje stüdyolarında görev aldı. 2012 yılından itibaren ise İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nda mimar olarak çalışmaya başladı ve halen aynı kurumda Etüt ve Proje şube müdürüdür. İstanbul Üniversitesi’ne ait tescilli eserlerin restorasyon çalışmalarını, İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi mastır planlamalarını ve sağlık yapıları inşaatlarının denetimlerini sürdürmektedir.

Seminer çevrimiçi olarak Zoom ortamında yapılacaktır. Kayıt için lütfen mimadseminerleri@gmail.com adresine eposta ile adınızı ve eposta adresinizi bildiriniz. Zoom link’i mail ile geri bildirilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın