Mekânda Adalet Atölyeleri 2024

Mekanda Adalet Derneği & Amsterdam Üniversitesi (UvA) işbirliğinde 22 Ocak - 2 Şubat 2024 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Mekânda Adalet Atölyeleri’ne başvurular başladı. Son başvuru tarihi 8 Ocak 2024.

Tarih: 22 Ocak – 2 Şubat 2024

Yer: İstanbul

Program Çerçevesi: Bahar Bayhan, Ceylin İdel, Hüseyincan Eryılmaz

Atölye Yürütücüleri: Burak Taşdizen, İrfan Özet, Liana Kuyumcuyan, Melis Oğuz

Son Başvuru Tarihi: 8 Ocak 2024

Sonuçların Açıklanması: 15 Ocak 2024

Katılım: Başvuru Gerekli, Ücretsiz, 20 Kişi ile Sınırlı

Mekânda Adalet Atölyeleri’nin ikinci serisi “kentsel ayrışma ve işbirliği” ana teması ile 2024’te gerçekleşiyor. Atölyede, İstanbul odağında, günümüz kentsel ayrışma dinamiklerinin tartışılması ve daha da önemlisi bu ayrışmaları aşmak için mevcut ve potansiyel işbirliği pratiklerinin keşfedilmesi hedefleniyor. Richard Sennett’in “Beraber: İşbirliği Ritüelleri, Zevkleri ve Politikası” başlıklı kitabından ilhamla belirlenen atölyenin ana teması dört başlık altında incelenerek katılımcılarla birlikte güncel mekânsal çalışmaları derinleştirecek teorik ve pratik tartışmalar Burak Taşdizen, İrfan Özet, Liana Kuyumcuyan ve Melis Oğuz’un rehberliğinde yürütülecek. Bu tartışmaların saha gezileri ve çalışmaları ile beslenmesi amaçlanıyor.

Toplam 20 kişinin katılımcı olarak seçileceği atölye programı ana mekânı Postane’nin yanı sıra kentin farklı güzergâhlarında ve kamusal mekânlarında gerçekleştirilecek.

Program şekillenmeye devam ederken atölye temaları ve yürütücüleri şu şekilde belirlenmiştir:

● İlk tema, ‘ayrışmanın görünen yüzü’, mekânsal ayrışma literatüründe en çok yer bulan konu olan konut yerleşimlerine odaklanıyor. Yürütücü: İrfan Özet

● İkinci tema, ‘kentsel yaşamın kamusal sahneleri’, karşılaşma pratiklerini içeren kamusal mekanlardaki ayrıştıran veya bir araya getiren dinamiklere ve yine işbirliklerine odaklanıyor. Yürütücü: Liana Kuyumcuyan

● Üçüncü tema, ‘yolda olmak’, toplu taşıma araçlarındaki yolculuk pratiklerini konu ediniyor. Yürütücü: Melis Oğuz

● Dördüncü tema, ‘buluşan topluluklar’, ortak bir amaç edinmiş topluluklardaki ilişkilere birliktelik ve ayrışma dinamiklerine dikkat kesiliyor, işbirliklerinin niteliğini araştırıyor. Yürütücü: Burak Taşdizen

Atölye katılımcılarına açık UvAxMADaraştırma Bursu:

İki haftalık Atölye’nin devamında katılımcıların kendi araştırmalarını yapabilmelerine imkân verecek UvAxMADaraştırma Bursu organize edilecektir. Katılımcıların atölye sürecinde birlikte geliştirecekleri öneriler arasından seçilecek 3 araştırmaya 600’er Euro’luk destek verilecektir. Burs verilen araştırmaların 2 Şubat – 3 Mart 2024 arası 1 aylık sürede tamamlanarak teslim edilmesi beklenmektedir. Araştırmaların tamamlanmasını takiben atölye programı katılımcıların ve yürütücülerin yer alacağı kamusal bir etkinlik ile sona erecektir.

Atölye, herhangi bir uzmanlık alanı sınırlaması olmadan kent çalışmalarına, mekân odaklı araştırma ve pratiklere meraklı herkese açıktır. Programın dili Türkçe’dir. Oldukça yoğun olan program 22 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında hafta içi günlerde yapılacaktır. Katılımcılardan düzenli devamlılık ve katılım beklenmektedir.

Mekânda Adalet Atölyeleri ücretsizdir ve kontenjan 20 kişi ile sınırlıdır. Atölyeler, İstanbul odağında işlenecek ve İstanbul’da yaşamaya ilişkin aşinalık / bilgi / deneyim gerekecektir. katılımcıların başvurusuna açık olacaktır. Atölyelere katılmak isteyenlerin başvuru formunu doldurmaları ve açık uçlu sorulara özenle cevap vermeleri beklenmektedir. Değerlendirme sürecinde; atölyelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini ve disiplin çeşitliliğini yansıtması amaçlanacak ve açık uçlu sorulara verilen yanıtların niteliği dikkate alınacaktır.

Mekânda Adalet Atölyeleri kent çalışmalarına, mekân odaklı araştırma ve pratiklere meraklı herkese açıktır. Programa başvuru için son tarih 8 Ocak 2024’tür. Değerlendirme sonuçları 15 Ocak’ta bildirilecektir.

Atölye hakkında ayrıntılı bilgi için atölyenin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın