Mausoleum to Mediocre Architects (Vasat Mimarlara Kabir)

Sinan Logie'nin Vasat Mimarlara Kabir isimli sergisi, 24 Kasım 2023 - 13 Ocak 2024 tarihlerinde Öktem Aykut'ta düzenlenecek.

Sinan Logie, geçtiğimiz yıllarda mekansal akışkanlık üzerine sürdürdüğü araştırmalarını, anıtsal mimari alanını da kapsayacak şekilde genişletti. Bu sorgulamalar, sanatçının İstanbul ve çeperinin tarihsel katmanlarına yönelik akademik araştırmalarının rehberliğinde devam etti. Son olarak, odağını Marmara Denizi’nin etrafında dur durak bilmeden dönüşmekte olan kentsel alanı kapsayacak şekilde tanımladı. Gümüşlük Akademisi, Bodrum’daki Bir Anıtın Doğuşu (2017); Bilsart, İstanbul’daki Mabet içinde Mabet (2018); Ark Kültür, İstanbul’daki Mekansal Durumlar (2019) ve Tartışık, Asos’taki Namazgah (2023) isimli yerleştirme ve sergileri, Logie’nin anıtsal formlar üzerine sanatsal önermeleri olarak anılabilir.

Öktem Aykut’un galeri mekanındaki yeni tek kişilik sergisinde Logie, günümüz dünyasında mimari üretimin görkemli vasatlığına bir saygı duruşu arz ediyor. Form Follows Finance (Princeton Architectural Press, 1995) isimli kitabında Carol Williams, kapitalizmin yükselen baskısı sebebiyle mimarların tamamen rant uğruna düzenlenmiş kısıtlı bir kurallar bütünü altında çalışmak zorunda kaldıklarını belirtir. Bu kapsamda, yalnızca çok az sayıda profesyonel istisnalar üretmeye kadirdir. Küreselleşen dünyanın gelişmekte olan yörelerinde ise kitlesel yaşam alanı inşaatları, kaçırılan fırsatlar ve terkedilmişlik hissinin tanımlayageldiği bir peyzaj ortaya koyarlar. Ne var ki, bu yeni kentselliği üretmek için çoğunlukla elverişsiz şartlarda çalışan mimarlar, geleceğin de kurucuları olmaktadırlar. Bütün dünyada karşımıza çıkan bu jenerik mekanlarda insanlar sevişmeye, çocuklar büyümeye, bireyler hakikati aramaya devam etmekte… Geleceğin bilim insanları, yazarları, sanatçıları ve müzisyenleri bu mekanlarda kimliklerini kurgulamakta, kent merkezlerinde yaşayan elitlerin gözlerinden ırak kendilerini oluşturmaktalar.

Vasat Mimarlara Kabir’de Logie, sanatsal üretimini sınırlı bir kurallar bütününün içinde tanımladı. Galeri mekanının içinde yeni bir alan yaratarak ve dar bir biçim ve yöntem kapsamına sadık kalarak, Logie dünyanın her köşesinde üretmeye devam eden vasat mimarların yaşam ve ölümleri için bir kutlama sunmakta.

Sinan Logie Kısa Özgeçmiş:

Sinan Logie (1978, BE) 1998’de Brüksel Özgür Üniversitesi, Victor Horta Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. İlk mimari deneyimlerini Belçika’nın en ilerici ofisleri arasında olan L’Escaut Architectures’de gerçekleştirdi. 2011 yılında İstanbul’a yerleşen Logie, mimarlık ve sanat çalışmalarına ek olarak 2013 yılından beri Bilgi Üniversitesi’nde Lisans stüdyolarında ders vermektedir.

Yoann Morvan ile birlikte yazdığı ve kentin saçaklanmasını tartışan ‘’İstanbul 2023’ isimli kitabı 2014 güz döneminde Paris’te B2 Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Kitabın Türkçe versiyonu 2017’de İletişim Yayınevi tarafından okurlara sunulmuştur. Aynı yazar ile ortak kitapları ‘’Méga Istanbul’’ ise, 2019 yılında, Cavalier Bleu, Paris, yayınları ile beden bulmuştur. Bu son kitap, Morvan ile Logie’nin megapolun çeperlerinde altı yıl süren araştırmalarının son aşaması olmuştur.

Akademik ve sanat pratiğinin yanı sıra, son yıllarda Logie müzik alanında da denemler yürütmektedir. Ha Za Vu Zu, Dolapdere Noise Orkestra ve İlk Zamanlar gibi farklı müzik kollektifleri ile SALT Beyoğlu, Arka Oda (Kadıköy) ve Hara gibi kurum ve mekanlarda sahne almıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın