Makbule Polat Mezar Tasarımı

2017 yılında yaşamını yitiren Makbule Polat’ın mezarının tasarlanması amacıyla “Kargalara Kalan Dünya: Makbule Polat Mezar Tasarımı” başlıklı atölye ve yarışma, 16 - 18 Şubat 2018 tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin kültürel hafıza ve birikiminin modern zamanlarla birlikte travmatik dönüşümlerinden birisi de mezar kültürleri üzerine oluşan tasarım ve toplumsal algı ile gözlemlenebiliyor. Mezar ve mezarlıkların kişisel ve toplumsal hafıza için taşıdıkları önem neredeyse dikkat çekmeyecek bir sıradanlıkla gündelik akışın içine dahil olmuş durumda. Rutini değiştirmeyecek durumda birkaç örnek ise genellikle toplumsal hayatın statüleri üzerine yeni vurguları içeren “anıtsal mezar tasarımları” ile belirginleşiyor. Gündelik hayatın içinden bir insanın anısına toplumsal, sınıfsal statü kaygılarından uzak, anıtsallık kavramını yeniden düşünmeye katkı sağlamayı amaçlayan “Makbule Polat Mezar Tasarımı” Atölyesi, BAU Mimarlık Fakültesinde başlıyor.

2017 yılında Aydın’da yaşamını yitiren Makbule Polat’ın (Pamuk Gelin) mezarının tasarlanması amacıyla “Kargalara Kalan Dünya: Makbule Polat Mezar Tasarımı” başlıklı atölye ve yarışma, 16 – 18 Şubat 2018 tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilecek. Program çerçevesinde gerçekleştirilecek konferans izleyiciye açık olacak.

Pamuk Gelin’in ailesi ve sevenlerinin girişimi ile hayat bulan çalışma, gündelik hayatın içinden bir kadının kişiliği ekseninde, toplumsal, kültürel, cinsel ve inançsal alt kimliklerin, ölüm ve ölüm sonrası varoluş biçimi olarak mezar fenomeninde ortaya çıkan ifade krizlerine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Atölye sürecinde, modern dünyanın insanı değersizleştiren tutumunun bir yansıması olarak kişisel özgünlüğü yansıtmayan, hafızasız ve kimliksiz mezarlıkların, gündelik hayattan söküp atılmış mezar ve ölüm vaziyetinin sorgulanması ekseninde Pamuk Gelin’in mezarının tasarlanması hedefleniyor.

BAU öğretim görevlileri Doç. Dr. Devrim Işıkkaya, Öğr. Gör. Aydın Meltem ve Araş. Gör. Hazal Mina Taşcı yürütücülüğünde gerçekleştirilecek programın ilk gününde ailesi tarafından Pamuk Gelin tanıtılacak. Katılımcıların konuya hâkimiyetine katkı yapmak amacıyla 16.02.2018 tarihinde saat 13.00’da bir konferans düzenlenecek. Konferansta Zeynep Sayın, M. Burak Çetintaş, Ulaş Özdemir, Özgül Öztürk, Deniz Coşkun, Mahir Polat tarafından tarihsel olarak ölümün kültürel görünümleri ve izleri, mezar ve mezarlıklar, Alevilik ve kadının yaşam – ölüm halinde görünümü, alevi cenaze ve ölüm kültürü, Anadolu kadının kültürel ifade alanları ile konunun sosyal ve estetik bağlamının tasarım açısından taşıdığı potansiyeller üzerine olgusal ve tematik sunumlar yapılacak. Program üç günlük tasarım aşaması ve jüri değerlendirmesi ile devam edecek.

Pamuk Gelin mezar tasarımı sürecinin, tasarlanan ürünler ve yazılı metinlerle desteklenerek kitaplaştırılması amaçlanıyor.

Danışman jüri üyeleri:

  • Prof. Dr. Sema Soygeniş, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı
  • Turgay Polat, Bahçeşehir Üniversitesi, Basın ve İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı
  • Mahir Polat, Kültür Tarihçisi

 

Asil Juri Üyeleri:

  • Prof. Dr. Murat Soygeniş, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi
  • Doç. Dr. Murat Dündar, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi
  • Doç.Dr. Meltem V Kaptan, BAU Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi
  • Doç Dr. Özgür Bingöl, MSGSÜ Öğretim Üyesi
  • Ömer Selçuk Baz, Mimar

 

Konferans Katılımcıları:

  • Prof. Dr. Zeynep Sayın (Edebiyat Bilimci, Sanat Kuramcı)
  • M. Burak Çetintaş (Tarihçi)
  • Yrd. Doç. Dr. Ulaş Özdemir (Etnomüzikolog, Müzisyen)
  • Özgül Öztürk Aksu (Döngüsel Tasarımcı)
  • Deniz Coşkun (Kültür Tarihçisi)
  • Mahir Polat (Kültür Tarihçisi)


Not: 1. gün konferansı dinleyici katılımcıya açıktır
.

Etiketler

Bir yanıt yazın