Lofçalı Muhacirler Mahallesi’nden Teneke Mahallesi’ne: Asırlık Bir Yoksulluk Deneyiminin Tarihsel ve Sosyolojik Anatomisi

Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Egemen Yılgür #Kamusal teması kapsamında "Lofçalı Muhacirler Mahallesi'nden Teneke Mahallesi'ne: Asırlık Bir Yoksulluk Deneyiminin Tarihsel ve Sosyolojik Anatomisi" başlıklı sunumunu 4 Kasım saat 11:00'de yapacak.

“Lofçalı Muhacirler Mahallesi’nden Teneke Mahallesi’ne: Asırlık Bir Yoksulluk Deneyiminin Tarihsel ve Sosyolojik Anatomisi” başlıklı sunuşunun tanıtım metninden:

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı ile birlikte Balkanlarda büyük bir göç dalgası başlar. Rus ordusunun ilerlediği bölgelerden kaçan göçmenler İstanbul civarında daha önce görülmedik bir nitelik ve niceliğe sahip yoksul yerleşimlerinde bir araya gelirler. Nişantaşı yakınlarında, idari olarak Balmumcu Çiftliği bünyesinde inşa edilmiş olan “Teneke Mahallesi” bu yoksul yerleşimlerinden birisidir.

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı ile Lofça’dan gelen Lofçalı Abdullah ve onunla bağlantılı 8 hane tarafından Nişantaşı Taşocağı yakınlarında kurulan “Lofça Muhacirler Mahallesi”, zamanla aralarına farklı şehirlerden muhacir gruplarının katılması ile “Muhacirler Mahallesi”, 20. yüzyılın başlarında ise eskiyen ahşap konut dokusuna onarım amacıyla çakılan tenekeler nedeniyle “Teneke Mahallesi” adıyla anılmaya başlayacaktır. Bir asra yaklaşan tarihi boyunca “Teneke Mahallesi”‘nin Kürtler, Araplar ve Afrikalılar gibi başka konukları da olacak; her biri kendi etnik, kültürel ve sosyolojik özgünlükleriyle mahalle hayatının yeniden biçimlenmesine katkıda bulunacaklardır.

Etiketler

Bir yanıt yazın