Koruma ve Peyzaj Mimarlığı 2. Sempozyumu

Sempozyum, 27-28 Eylül 2012 tarihlerinde Ankara'da gerçekleşiyor.

1994 yılında TMMOB’nin 33. Genel Kurulu ile kuruluş sürecini tamamlamış Peyzaj Mimarları Odası, ülke kaynaklarının korunarak kullanımı konusunda politikalar üretme konusunda kararlılığını kurulduğu günden bugüne sürdürmektedir.

2011 yılında yapılan 1. Sempozyumda Koruma ve Yasal Yönetsel Yapı, Korumanın Sosyo-Ekonomik Boyutu, Enerji – Madencilik ve Koruma, Koruma ve Kültürel Peyzajlar, Doğal Kaynaklar – Koruma ve Peyzaj Yönetimi ve Kentleşme – Yerel Yönetimler ve Koruma, konuları tartışılmış ve doğal – tarihi – arkeolojik – kültürel varlık değeri yüksek ülkemiz alanlarının kaynak değeri olarak kullanılması ve/veya ülke kalkınma politikaları uygulamalarında planlamanın ve yönetimin önemi ile birlikte ülke fiziki planlamalarında ekolojik veri tabanlı fiziki planlama kademelerinde multidisipliner yaklaşımların önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

2012 yılında ikincisini düzenlemeyi hedeflediğimiz sempozyum ile de; tarihsel yerleşim ve yapılaşma süreçleri ile birlikte oluşan kentler, kentlerin tarihi ve doğal miraslarının korunmasında karşılaşılan değişim – dönüşüm ve gelişim süreçleri ile birlikte peyzaj mimarlığı disiplininin tarih- kültür ve doğal yaşam alanları üzerindeki ilişkisinin paydaşlarla irdelenmesi amaçlanmaktadır.

Yetmişli yıllardan itibaren ülkemiz kentlerinin plansız ve çarpık bir şekilde gelişen, yağ lekesi halinde büyüyen yerleşmelerine tanıklık etmiş olan peyzaj mimarlığı camiası, bu dönemlerde yapı sunum şekillerinin getirdiği yanlış politikaların mekânlara olumsuz yansıdığı ve kentsel kültür yapılarının zararlanmalarla karşılaştığını yaşamış bulunmaktadır.

Bugün ise; 16 Mayıs 2012 tarihinde yasalaşan “Afet Riski Altında Kalan Alanların Dönüşümü Yasası” ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun kaldırılmakta kültür ve tarih varlıkları üzerindeki koruma statüleri değişmektedir. Hukuk metinlerine daha önce 2005 yılında kabul edilen 5366 sayılı Kanun ile giren “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun” ile sit alanlarında konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulma çabaları sarfedilmekte, Sulukule, Ayazma, Tarlabaşı, Kuzey Ankara Girişi, Dikmen Vadisi ve birçok kentte birçok kimlikli alanın kentsel kimlik değerleri alt üst edilmektedir. TOKİ’ye verilen yetki ile ise tüm kentlerimizdeki dönüşümün yaratmış olduğu ekonomi, sosyoloji, toplum psikolojisi, hukuk, finans, siyaset, mühendislik, mimarlık, kentsel kimlik ve kentsel tasarım alanlarında KORUMA ve içeriklerinin günümüze ve geleceğe yansımaları konusunda ki tartışmalar halen süre gelmekte olup, bu gün kentlerin içinden geçtiği paradoksa ilişkin bilim çevrelerinin tespitlerine bir kez daha gereksinim duymaktayız.

Peyzaj mimarlığı camiası olarak, kentlerdeki kültürel mirasların korunmasında yaşanan zorlukların, tıpkı planlama gibi siyasal ve yasal destek olmaksızın etkili olamayacağı düşüncesindeyiz. Tarihi kentsel alanda gelişme yönünün bir plan ve politikaya dayanmaksızın acil gereksinimlere göre farklı kişilerin bireysel kararlarına bağlı olması durumunda, düzenli planlama ve yapılar ve alanların korunması güçleşmekte, uygun yasal düzenlemeler olmaksızın tarihi alanların bozulması süreci devam etmektedir.

Bu bağlamda son yıllarda ülkemizdeki korumaya yönelik yeni yasal düzenlemeler ve uluslararası mevzuatlardaki yeri ile ilgili bir durum değerlendirmesi yapmak üzere kentsel, kültürel ve tarihi miraslar konsepti üzerine kurgulanan KORUMA ve PEYZAJ MİMARLIĞI 2. SEMPOZYUMU’nu düzenlemekteyiz.

Sempozyumda UNESCO tarafından 9 Kasım 2011 yılında yayımlanmış olan Tarihî Kentsel Peyzaja İlişkin Tavsiye Kararı’nda belirtilen korumacılık yaklaşımı ve tarihî kentsel alanların nesiller tarafından şekillendirilen ortak kültür mirası olması ve çeşitliliğinin farkında olarak kültürel çeşitlilik ve kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi amacıyla geliştirilmiş sözleşmeler, Miras Alanları, somut olmayan kültürel mirasın korunmasının ulusal ve uluslararası boyutlarının değerlendirilmesi beklenmektedir. Ayrıca Sempozyum’da TBMM gündeminde olan “Afet Riski Altında Kalan Alanların Dönüşümü Yasası”, Koruma Yüksek Kurulunun ” Kültür varlıklarıyla ilgili 07.02.2012 tarih ve 24 sayılı” İlke Kararları vb. yeni düzenlemelerin kentsel kültür ve doğal miraslarımız üzerindeki etkileri Kültürel Peyzajlar, Kentsel Peyzaj Yönetimi, Arkeolojik Peyzajlar, Uluslararası Bağlamda Koruma ve Tarihi Miras- Turizm başlıkları beş Oturum ve bir Forum ile değerlendirilecektir.

DÜZENLEYEN
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

SEMPOZYUM KONULARI
Kültürel Peyzajlar
Kentsel Peyzaj Yönetimi
Arkeolojik Peyzajlar
Uluslararası Bağlamda Koruma
Tarihi Miras – Turizm

DÜZENLEME KURULU
Ozan YILMAZ
Mustafa ARTAR
Redife KOLÇAK
Çiğdem CAMKIRAN

SEMPOZYUM SEKRETERİ
Mustafa ARTAR

PROGRAM

I. Gün 27 Eylül 2012 Perşembe
09.30- 10.00 KAYIT
10.00 -11.00 Açılış Konuşmaları
11.00 – 12.30 ÇERÇEVE SUNUŞ
12.30 – 13.30 YEMEK ARASI
13.30 – 15.00 1.OTURUM / KÜLTÜREL PEYZAJLAR
15.00 – 15.15 TARTIŞMA
15.15 – 15.30 ARA
15.30 – 17.00 2.OTURUM / KENTSEL PEYZAJ YÖNETİMİ
17.00 – 17.15 TARTIŞMA

II. Gün 28 Eylül 2012 Cuma
09.30 – 11.00 3.OTURUM / ARKEOLOJİK PEYZAJLAR
11.00 – 11.15 TARTIŞMA
11.15 – 11.30 ARA
11.30 – 13.00 4.OTURUM / ULUSLARARASI BAĞLAMDA KORUMA
13.00 – 14.00 YEMEK ARASI
14.00 – 15.30 5.OTURUM / TARİHİ MİRAS- TURİZM
15.30 – 15.45 TARTIŞMA
15.45 – 16.00 ARA
16.00 – 17.30 FORUM

Etiketler

Bir yanıt yazın