Karıncalar’ın ¨Pek Sıkıcı Kolonisi¨ ve Yunanî Geleneğe Ait Plato’nun Ütopyasına Mukayeseli Bir Yaklaşım: İnsan Devleti & Karınca Kolonisi

Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 13 Ekim 2018 günü saat 18:30'da Mahmut Şenol'un "İnsan Devleti & Karınca Kolonisi" sunumuna ev sahipliği yapacaktır.

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Mahmut Şenol’un konuşması, karınca kolonisi ile Plato düşüncesi üzerine odaklanacak. 

Etkinliğin tanıtım metninden:

Tembel Ağustos Böceği ve Çalışkan Karınca masalını bir yana bırakınız! O baştan sona bir yalan…

Bilindiğinin tersine karıncalar aslında çalışkan falan değil, hatta dünyanın en tembel yaratıklarıdır. Sarhoş ve aylak, uykucu ve dalgacıdır hepsi…

Fakat buna rağmen insanları şaşkına çeviren bir otomat düzen içinde geniş koloniler kurmuşlardır; hep sopa zoruyla! Zira başlarında onları denetleyen, işe sevk eden, ceberut ve zalim bekçileri vardır. Bekçiler, elbette, Kraliçe Karıncaya bağlıdır.

Kurdukları ¨süper organizma toplumu¨ olarak bio-social ana bilim dallarında incelenen, her seferinde insanları şaşkınlığa uğratan KOLONİ hayatları bir bütün olarak değil, ancak yer yer sonradan insanlar tarafınca esinlenilmiştir. Öyle ki, birçok kez kopyalanmış biçimiyle insanlık tarihinin bütün ¨ütopyalarında¨ hatta bazen ürkünç bir geleceğin ifadesi olarak ¨distopyalarında¨ yer almıştır. Bu yönde okunmuş ve yüzyıllardan beri uygarlığın hücrelerine kadar sızıp kalmış etkisiyle PLATO’nun DEVLET adlı eseri, Karınca Toplumuyla neredeyse kan kardeşi olacak kadar benzerlikler taşır.

Sunum, tüm katılımcılara açıktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın