Ideathon: İstanbul Kıyılarını İklim Değişikliğiyle Birlikte Yeniden Düşünüyoruz

“İstanbul Kıyılarını İklim Değişikliğiyle Birlikte Yeniden Düşünüyoruz” başlıklı ideathon, İBB Zemin İstanbul ve MSGSÜ Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde 11-13 Mart tarihleri arasında Zemin İstanbul’da yapılacak. Son başvuru tarihi 7 Mart 2022.

İSTANBUL 2100 / Denizin yükseldiği İstanbul’da yaşam ve kıyı alanları üzerine fikir maratonu…

Ideathon “Yeni İstanbul”un kıyı mekanları, kültürü, yaşantısı ve kullanımları üzerine öncelikle yaratıcı senaryolar geliştirilmesini hedefleyen, ardından senaryonun tanımladığı kentsel mekânda, kent kültürü ve yaşam biçimini tartışarak, tasarımın makrodan mikroya nasıl etki edebileceğini ortaya koymayı amaçlayan yaratıcı bir fikir üretme çalışmasıdır.

Bu kapsamda denizin yükseldiği İstanbul’da,

  • Yeni kıyı kültürünün,
  • Su ile yeniden kurulan ilişkilerin,
  • Tasarımın ortaya koyacağı yeni çözümlerin,
  • Geleceğin kıyı alanlarında alternatif kullanımların,

nasıl olacağı sorularına cevap aramak için farklı disiplinlerden yüksek lisans ve lisans öğrencileriyle bir araya gelerek fikir üretmeyi amaçlıyoruz.

Çıkış Noktası

Küresel ölçekte okyanus ve denizlerin iklim krizine bağlı sıcaklık artışı nedeniyle yükseleceği, bununla birlikte içilebilir su kaynaklarının azalacağı öngörülmektedir (NASA Earth observatory. Anticipating Future Sea Levels, 2021). Denizin yükselmesinin özellikle kıyı kentlerinde yaşamı dramatik ölçüde değiştirerek yeni kıyı coğrafyalarının oluşması beklenmektedir. Bu değişimin ilk etapta mekânsal etkileri ile karşılaşacak olsak da yaşam tarzının ve gündelik hayatın derinlemesine etkileneceği, yeni bir adaptasyon sürecinin bizleri beklediği görülmektedir.

COP26 bildirgesi iklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklık artışının 2030 yılına kadar 2 derecenin altında tutulması konusundaki güçlükleri ortaya koymakta ve yeni önlemlerin ele alınması gerekliliğini belirlemektedir (United Nations Climate Change, The Glasgow Climate Pact – Key Outcomes from COP26, 2021). Mevcut trendin sürdürülmesi ise yüzyıl sonunda 2.7 dereceye ulaşabilecek artışları işaret etmektedir (Climate Action Tracker, Warming Projections Global Update 2021). Sıcaklık artışına bağlı olarak 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 5 metrenin üstünde artış göstermesi olası en kötü senaryolar arasındadır (NASA Earth Observatory. Anticipating Future Sea Levels, 2021).

Sonuçlarıyla yüzleşmeyi beklediğimiz küresel krizlerin göstergelerini artık sıra dışı olaylar olmak yerine güncel hayatımıza giren sonuçlar olarak yaşamaktayız. Çoğu zaman kurgu olarak nitelendirdiğimiz senaryolar, aslında tartışmamız gereken yeni kentsel yaşamı hatta yakın geleceğe ait gerçeklikleri ortaya koymaktadır. Bu kapsamda iklim krizinin olası etkilerini indirgemek veya ortadan kaldırmak için farklı alanlarda bilimsel çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada hedeflenen ise ilerisi için farklı bir bakış geliştirerek; denizin yükseldiği gelecek senaryosundaki yaşamı ve yaşam mekânlarını hayal etmek ve bu duruma nasıl uyum sağlayacağımızı düşünmek ve çözüm önerileri geliştirmektir.

Bu nedenle yarışmacı bir fikir maratonu yerine, geleceği birlikte düşünebileceğimiz farklı bir zemin ve ideathon kurgulanmaktadır. Bu genel çerçeveden yola çıkarak ideathon’da katılımcıların İstanbul kıyı alanlarını yeniden düşünülerek, “deniz beş metre yükselince” ortaya çıkan yeni kentsel coğrafyayı tanımlamaları, neden sonuç ilişkisi içerisinde mevcut kentsel mekânın nasıl değişeceğini ve bu şartlara göre yaşamın devam edebilmesi için yapılı çevrenin nasıl bir “adaptasyon süreci” izleyeceğini kurgulamaları ve senaryolaştırarak aktarmaları istenmektedir.

Katılımcılardan Beklenenler

Katılımcıların öncelikle bir gelecek senaryosu geliştirmeleri ardından İstanbul’da seçecekleri bir mekânda bu senaryoyu, mekânsallaştırmaları ve sunmaları beklenmektedir.

  • Denizin 5m yükseldiği bir İstanbul’da yaşam tarzı, gündelik hayat ve mekân kullanımlarının nasıl süre geldiği
  • Kıyılar ve su ile olan mekânsal ilişkinin birbirini nasıl etkilediği ve toplumun yeni duruma nasıl adapte olduğu
  • Yeni kentsel bağlamda ölçekler arası çözümlerle yaşamın ve kent strüktürünün birbirini nasıl beslediği

Soruları üzerinden başlayarak yeni yaşam tarzının ve mekânın, İstanbul’un farklı kıyı kullanımları ve kıyı kimlikleri üzerinden çeşitlendirerek hayal edilmesi, senaryolaştırılması ve tasarlanması hedeflenmektedir.

Sonuç ürünler; eskiz, kolaj, illüstrasyon, maket, story / moodboard, animasyon, video sunum, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik araçları, oyun motorlarıyla geliştirilen etkileşimli deneyim tasarımları ve diğer dijital araçlarla üretilen dijital görseller kullanılarak aktarılabilir.

Yeni durumda kıyı kültürü, su ile kurulan ilişkiler, kıyı kullanımları nasıl olacak?

Bu kapsamda “İstanbul Kıyılarını İklim Değişikliğiyle Birlikte Yeniden Düşünüyoruz” başlıklı ideathon’u, İBB Zemin İstanbul ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (KENTTAM) iş birliğinde 11-13 Mart tarihleri arasında Zemin İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Detaylar ve başvuru için tıklayınız.

Etiketler

Bir yanıt yazın