Hiperarkaik Tektonik: Dijital Teknoloji ve Zanaat

İstanbul Tasarım Bienali paralelinde düzenlenen sergide, en son 600 yıl önce Ortaçağ İslam mimarisinde kullanılan ileri matematik formüllerini günümüzün dijital üretim teknolojisiyle bir araya getiren mermer mozaik eserler sergileniyor.

Tarihi çok eskilere dayanan mozaik sanatını bilgisayar destekli tasarım ve ileri matematik ve dijital üretim teknikleri ile yeniden hayata geçiren “Hiperarkaik Tektonik: Dijital Teknoloji ve Zanaat” sergisi Londra Tasarım Festivali’nden sonra 1-29 Kasım tarihleri arasında İstanbul Tasarım Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında Galata 311 Artworks’de sergileniyor.

Gökhan Karakuş’un küratörlüğünde İstanbullu tasarım stüdyosu Emedya Design ile Londralı araştırma ortakları ve mühendisleri Adams Kara Taylor II’nin ortak çalışmasıyla yaratılan ve Türkiye’nin önde gelen doğal taş markalarından AKDO tarafından üretilen mermer mozaik duvar panoları ve heykeller mimari form ve alan oluşturmada yeni ifade olanakları ve rasyonel imkanlar sunuyor. Mozaiklerin tasarımı, aperiyodik desenlerin iki ve üç boyutlu olarak sonsuz tekrarına dayanan matematik formülüyle gerçekleştirildi. Bu mozaik düzenleme formula bilgisayar destekli tasarımla geometrik desenlere dönüştürüldü ve tasarımlar son formunu aldı. Bu bilgisayar verileri kullanılarak gerçekleştirilen dijital üretimde, her bir mozaik parçası su jeti ile tek tek kesildi ve ardından elle birleştirildi.

En son Ortaçağ İslam mimarisinde kullanılan sonsuz ama asla kendini tekrar etmeyen, düzensiz (aperiyodik) döşeme tekniğinden yararlanan bu mermer mozaikler, mimaride form ve alan yaratma konusunda yeni düşünce ve ifade imkanları ortaya koyarak, bugünün mimarlık ve tasarımında bilgisayar ve zanaati, estetik ve strüktürü bir araya getiren “Hiperarkaik Tektonik” adı altında yeni bir ifade öneriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın