HALEP: Dün, Bugün & Yarın

GTÜ Mimarlık Bölümü Sergi Etkinlik Yayın Komisyonu, Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle düzenlen "HALEP: Dün, Bugün & Yarın Sergisi", GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi), 2025 yılı için 18 Nisan Anıtlar ve Sitler Günü temasını “Afet ve Çatışmalara Dirençli Miras” olarak seçmiştir. Bu etkinlik bahsi geçen tema bağlamında GTÜ Mimarlık Bölümü Sergi Etkinlik Yayın Komisyonu, Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle düzenlenmektedir.

Dr. Mahmud Zeyn El Abidin, 1994 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 2010 yılında Halep Üniversitesi’nde Mimarlık Tarihi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2019 yılında da Fatih Sultan Mehmet Vâkıf Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı. 2013 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Doktor Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır. 2010-2012 yılları arasında TİKA’nın (T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Suriye’de danışmanlık görevini üstlenmiştir. 2009 yılından itibaren ÇEKÜL Vakfı’nın Suriye temsilcisi olarak görev yapmaktadır. ICOMOS Paris Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi üyesidir.

2007 yılında İslami Başkentler ve Kentler Organizasyonu (OICC) tarafından “Osmanlı Camiiler Mimarisi” adlı kitabına yazarlık Ödülü kazandı. 2016 yılında da yine İslami Başkentler ve Kentler Organizasyonu Ödülü (OI’CC), “Şam’daki Osmanlı Eserleri” adlı kitabına yazarlık ödülü Fas’ta almıştır. 2021 yılında İtalya’da “Halep: Dün, Bugün ve Yarın” adlı projesine “Fondazione Santagata” ödülü almaya hak kazandı. 2024 yılında da aynı organizasyondan (OICC), Mimari dalında “Halep kenti ve Geleneksel Evleri” adlı bilimsel makaleye ödülü kazandı.

11 adet kitabı bulunan Mahmud Zeyn El Abidin, 1996-2025 arasında Osmanlı Mimarisine ilişkin 20 fotoğraf sergisi düzenlemiş, Türkçe – Arapça ve İngilizce olarak basılan çeşitli ortak yayınlara katkıda bulunmuştur. Son kitabı “Halep Kenti ve Geleneksel Evleri” adlı kitabı 2019 yılında TİKA tarafından önce Türkçe olarak daha sonra hem Arapça hem de İngilizce olarak basıldı. Birçok uluslararası projeler yürütmüştür, onlardan “Suudi Arabistan’da Ayakta Kalan Osmanlı Eserleri” Projesi 2010 yılında tamamlanmıştır. Suudi Arabistan’da yer alan 100 Osmanlı eseri belgelemiştir. Proje, T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiş ve 2010 yılında Türkçe ve Arapça olarak kitap halinde basılmıştır. “Halep, Dün Bugün & Yarın” adlı projeyi yürütmektedir. Proje kapsamında Halep’te yer alan 50 tarihi eserin mimari çizimleri, fotoğrafları ve hasar tespiti yapılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın