Göçmek(An) / Göç ve Toplanma Mekânları

Doğal yapılar ve doğal yapı tasarımı ile ilgili üretimlerin gerçekleştirileceği atölye çalışmaları 26 - 29 Ağustos tarihleri arasında Yalova Erikli Yaylası'nda yapılıyor.

Kampımız mimarlık bölümü öğrencileri ve mezunlarına; tasarım bölümleri öğrencileri ve mezunlarına; ayrıca doğal yapılar ve doğal yapı tasarımı ile ilgilenen bireylerin katılımına açıktır.

Köklerimizle kurduğumuz ilişki, kişisel farkındalığımızı ortaya çıkarma, var oluş nedenimizi keşfetme ve aidiyet duygumuzla bağ kurma yolculuğumuza vesile olur. Kişisel yolculuğuklarımızda köklerimiz bizleri birbirimize bağlar. Tıpkı yeryüzünün farklı yerlerindeki ağaçların, bulundukları çevreyle bütünleşirken, bir yandan toprağa saldıkları kökleriyle birlik içerisinde var olmaları gibi…

Diğer yandan yeryüzündeki yolculuğumuzda, bazen kendi isteğimizle bazen de şartların zorlamasıyla, bizi var eden köklerden koparız. Başka yerlerde ve başka zamanlarda yeni köklerle, yeni bir yere yerleşir ve kendimizi yeniden var ederiz.

Bugün yeryüzünün neresinde olursa olsun çıkan savaşlar ve dünyanın içerisinde bulunduğu kaotik durum her birimiz üzerinde etkisini göstermektedir. Bu süreçte, yer değiştirmek ve aidiyetinden koparılmak zorunda bırakılan halkların/mültecilerin toplu ve bireysel olarak yaşadıkları tüm insanlığı derinden etkilemektedir.

Bu kaotik durumun sona ermesi bireysel ve kolektif açıdan tekrar birbirimizi anlamamız, yeryüzü ile uyumlanmamız ve dengelenmemiz, köklerimizin de yardımıyla iletişim kurmamızla gerçekleşebilir.

Yer değiştirme, göç gibi süreçlere ait izler kolektif bellek ile birlikte aktarılır ve aslında ister uzak ister yakın tarihte gerçekleşmiş olsun, her birimizin ait olduğu topluluğun geçmişinde var olan bir deneyimdir. Bu deneyimlerin ortaya çıkarılması birbirimizi anlamamıza ve tekrar bağ kurmamıza vesile olur.

4 günlük atölye çalışmasında önce kendimizi şifalandırmak için toplanıp, yer değiştirmek zorunda bırakılan bireylerle/halklarla bağ kurarak; yeniden yerleşme, köklenme ve aidiyetlerini bulma yolculuklarında birlikte hareket etmenin yollarını arayacağız. Bu yolculukta, önce birbirimizle, daha sonra yer ve mekânla kurduğumuz bağlar bize yardımcı olacak ve mimarlığın bir araç olarak bize nasıl yol gösterebileceğini bulmaya çalışacağız.

Süreç boyunca birlikte, yer değiştirmek zorunda bırakılan bireyler için geçici bir toplanma mekânı üreteceğiz. Atölye çalışması tüm mimarlık ve tasarım alanlarından öğrencilerin katılımına açıktır.

GÜNLÜK PROGRAM

7.00 – 8.00 Temel Yoga (Herkese açık ve katılım isteğe bağlıdır.)
8.00 – 9.00 Kahvaltı
9.00 – 12.30 Çalıştay
12.30 – 14.00 Öğle Yemeği – Serbest Zaman
14.00 – 19.00 Çalıştay
19.00 – 20.30 Akşam Yemeği – Serbest Zaman
21.00 – 22.00 Meditasyon (Grup dinamiklerine bağlı olarak farklı günlerde grup meditasyonları, çakraların şifalandırılması, pranayama nefes çalışmaları, yoga nidra ve bir güne mahsus olmak üzere kirtan gecesi yapılacaktır. Katılım herkese açık ve isteğe bağlı olarak gerçekleşecektir.)

Yürütücüler: Cansu Karakız, Mimar
İpek Kuran, Arş. Gör. – Mimar
Zeynep Burcu Kaya, Mimar
Yoga- Meditasyon Seansları: Burak Bilen, Yoga Eğitmeni

Ücretler, konaklama ve çalıştay hakkında bilgi almak için:
E-mail: kuran.ipek@gmail.com – cansukarakiz@gmail.com
Tel.: 0 537 436 9830 – 0 537 369 3848

BURCU: 2011 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık eğitimine başladım. Üçüncü sınıfa geçtiğimde İstanbul’daki inşaat sektörünün hayatımı olumsuz etkilemesiyle doğal yapılara merak saldım. Okul projesi olarak başladığım ekoköy hayalimi Yeryüzü Derneği’nin saman evini tasarlayarak gerçeğe dönüştürdüm. Saman ve kerpiç sıvadan sonra yapı malzemesi olarak toprağa ilgim giderek arttı. Çağdaş yapı teknikleriyle doğal malzemeleri birleştiren tasarımları önemsiyorum.

BURAK: 2015’te Hindistan’da Yoga’nın başkenti olarak bilinen Rishikesh’te Yoga Alliance Onaylı 200 Saatlik Hatha Yoga Eğitmen Eğitimi’ni tamamladım. Eğitimin hemen ardından eğitim aldığım yoga okulu Rishikesh Yog Peeth’te asistanlık ve gönüllülük yaptım. Başta Sivananda Ashram olmak üzere çeşitli aşramlarda ve yoga okullarında kaldım ve farklı tarzlarda hocalarla çalışma fırsatı buldum.

CANSU: 2013 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi, Mimarlık bölümünden mezun oldum. Mezuniyet sonrası, mimari pratiğin yanısıra dizi ve film setleri için mekan tasarlayan bağımsız bir sanat grubunda asistan olarak çalıştım. Şimdi ise Yaşar Üniversitesi, Mekan ve (Dijital) Kültür yüksek lisans programında eğitimime devam etmekteyim. Akademik çalışmalarımı sosyal mekânlar ve mekân temsilleri alanlarında sürdürüyorum. Ek olarak, farklı alanlarda çalısan kisilerlerle bir araya gelme olanağı sagladığı için, tasarım etkinliklerinin organizasyonunda ve yürütücülüğünde görev almatan keyif duyuyorum.

İPEK: 2013 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden mezun oldum. UCL Bartlett School of Architecture -Interaktif Tasarım Laboratuvarı’nda başladığım lisansüstü çalışmalarıma İstanbul Teknik Üniversitesi Mimari Tasarım YL. programında devam etmekteyim.Eş zamanlı olarak İstanbul Kültür Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Çalışma konularım, interaktif tasarım ve giyilebilir teknolojilerin yanısıra; biyomateryaller ve biyomimetik tasarım. Doğaya entegre ve doğayla birlikte büyüyüp gelişen bir mimarlık hayalim var ve mimari üretimimi hem proje hem de akademik anlamda bu anlayışla şekillendirmeye çalışıyorum. Çalışmalarımın odak noktasını beden-mekan etkileşimi oluşturduğu için vakit buldukça yoga yapıyorum, dans ediyorum ve bu konu üzerine hem pratik hem teorik anlamda emek harcayan insanlarla bir araya geliyorum.

Etiketler

Bir yanıt yazın