Eski İzler, Yeni Çizgiler Tasarım Çağrısı

Anadolu Tasarım Atölyesi (ATA) tarafından yapılan "Eski İzler, Yeni Çizgiler Tasarım Çağrısı"nın temel amacı ister öğrenci isterse mezun olsun tasarımcıların kendi geleceklerini tasarlayacak ortamların yaratılması.

Çağrı Metni

Kahramanmaraş odaklı 6 Şubat 2023 tarihli 11 ili kapsayan bölge depremi sonrası ister çadır ve konteyner yerleşmeler isterse merkezi yönetim tarafından uygulanan tip projeler tasarım konusunu yeniden gündeme getirdi.

Binlerce yıllık geçmişi olan ayrıcalıklı coğrafyadaki yerleşimlerin planlanması ve yapıların tasarlanması sürecinde geçmişin eski izleri yeni tasarımın çizgileri için önemli bir tasarım ilkesi olmalıdır.

Basından alınan haberlere göre 11 il merkezinin 11 mimar tarafından tasarlanacak olması, bölgedeki özellikle genç tasarımcıların tasarım sürecine dahil edilmemesi önemli bir tartışma gündemini oluşturmaktadır.

Ayrıcalıklı Coğrafyada Tasarımın Gücü Kullanılmalı

On bir ili kapsayan bölgenin coğrafi ve tarihsel kimliği yeni yapılacak planlama ve tasarım için çok önemli ipuçları vermektedir. Binlerce yıllık kadim coğrafyada kurulun ilk devlet şehirler, anıtsal yapılar ve sivil mimarlık örnekleri kimlik, karakter, çeşitlilik gibi tasarımın önemli kavramlarını yeniden keşfetmemizin ipuçlarını vermektedir.

Bölgede yapılacak yeni yapıların tasarımında bir kez değil birkaç kez düşünmeliyiz. Bölgede yaşayanların da katılacağı yeni süreçleri tasarlamalıyız.

Gelecek Genç Tasarımcılarla Tasarlanmalı

Yerleşmelerin sıfırlandığı bölge yerleşmelerinde geleceği gençlerle tasarlamalıyız. Bir başka deyişle yeni yapılacak 650.000 konut birimi ve sosyal donatı yapılarının tasarlanmasında özellikle genç tasarımcıları sürece dahil etmeliyiz.

Anadolu Tasarım Atölyesi (ATA) tarafından yapılan çağrının temel amacı ister öğrenci isterse mezun olsun tasarımcıların kendi geleceklerini tasarlayacak ortamların yaratılmasıdır.

Eski İzler, Yeni Çizgilerin Tasarım İlkeleri Olmalı

Ayrıcalıklı bölgenin geçmişteki özellikleri yeniden yorumlanarak yeni çizgilere dönüştürülmelidir. Coğrafi özellikler, yerleşim dokusu, yapı malzemeleri, sivil ve anıtsal mimari çözümler, yaşam tarzları gibi tüm konular yeni tasarımın temel ilkelerini oluşturmalıdır.

Kimlik ve karakter, çeşitlilik, düzen, süreklilik, bütünleşme, erişebilirlik, esneklik gibi temel tasarım ilkeleri yeni tasarımlarda yeniden keşfedilmelidir.

Gençlerle Duyarlı Tasarımın Farkındalığı Yaratılacak

Programa katılan tasarımcılarla bir farkındalık yaratılacaktır. Farkındalık; doğa ile uyumlu, iklim krizi başta olmak üzere küresel sorunları çözmeye yönelik duyarlı tasarım konusunda olacaktır.

Ürünler, başta merkezi yönetim olmak üzere yerel yönetimler ile bölgede inşaat faaliyetlerini yürütecek özel sektör ile paylaşılacaktır.

Katılımcılardan Komşuluk Birimi Tasarımı Beklenmekte

Çağrı; tasarım başlığı altında ister öğrenci ister mezun olan her disiplinden herkese açıktır.

Katılımcılardan;

– 150-200 kişinin yaklaşık 15-20 yapı bloğunda yaşayacağı bir komşuluk biriminin tasarlanması,
– Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illerinden herhangi birinin seçmeleri, o ilin özelliklerini dikkate alan tasarım ilkeleri geliştirmeleri,
– Komşuluk biriminin tasarlanacağı alanın eğimli ya da düz olmasına kendilerinin karar vermeleri
– Yoğunluk ve yükseklik stratejilerini kendilerinin belirlemesi beklenmektedir.

İki aylık süreyi kapsayan çalışmada;

– Mayıs ayı içerisinde ortak belirlenecek bir tarihte yüz yüze çalıştay yapılacaktır.
– Katılamayanlar için ise online buluşmalar olacaktır.

Katılımcılar;

– 1:200 ölçekli bir yerleşim dokusu (Vaziyet Planı)
– 1:200 ölçekli siluet ve cephe tasarımlarını A0 boyutunda dijital ortamda teslim edeceklerdir.

Buradaki formu doldurarak katılım sağlayabilirsiniz. Katılımlar bireysel olabileceği gibi grup ya da ofis olarak da yapılabilecektir.

Son teslim tarihi ise 1 Haziran 2023

Etiketler

Bir yanıt yazın