Doğan Tekeli ile 60 Yılı Aşan Mimarlığı Üzerine

SALT Araştırma’nın Kalebodur desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğü Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi bağlamında hazırlanan programlar, Pelin Derviş’in 15 Ekim’de Doğan Tekeli’yle yapacağı söyleşiyle başlıyor.

SALT Araştırma, Kalebodur’un desteklediği Mimarlık ve Tasarım Arşivi çalışmaları kapsamında, 2018 sonbaharından bu yana Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi’nin sınıflandırma ve dijitalleştirme süreçlerini yürütüyor. Arşivi erişime açma hazırlıkları çerçevesinde SALT Galata’da düzenlenecek bir dizi söyleşi ve sunumda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1952’de mezun olan Tekeli ve Sisa’nın iki yıl sonra “SİTE” adıyla kurduğu, hâlen Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı olarak varlığını sürdüren büronun üretimlerinin yakından incelenmesi amaçlanıyor.

Herkesin katılımına açık programların ilkinde, Tekeli ile mimarın yayın faaliyetlerine yaklaşık iki yıldır editöryel katkı sağlayan Pelin Derviş söyleşecek. 15 Ekim’de Oditoryum’da yer alacak programda, Tekeli’nin mimarlık ve kent algısının, daha iyi yaşam alanları oluşturma tutkusunun temeli ve gelişimi irdelenecek. Derviş’in “kişisel bellek taraması veya haritalama denemesi” olarak tanımladığı bir seyirde, mimarın 60 yılı aşkın meslek hayatında proje geliştirmeden mimarlık yazınını desteklemeye ve meslek örgütlenmeleri, kültür kurumları ve akademik ortamın niteliğini yükseltmeye uzanan üretim, gayret ve girişimleri konuşulacak. Neredeyse bir yüzyıla yayılan deneyimleri üzerinden Tekeli’nin kurduğu çalışma ortamları, kullandığı araç ve yöntemler, bunların birbirine ve daha büyük çevrelere etkileriyle zaman içerisinde geçirdiği değişimler değerlendirilecek.

Doğan Tekeli-Sami Sisa Arşivi programları, 23 Kasım’da “1950’lerden 2000’lere Tekeli-Sisa Mimarlığı” konferansıyla devam edecek; Aralık ayında Tekeli’nin mimarlık yayıncılığına odaklı bir sunumla tamamlanacak.

Söyleşi dili Türkçe’dir.

Etiketler

Bir yanıt yazın