Derin Deliler: Bir Kent Meselesi

“Derin Deliler: Bir Kent Meselesi” başlıklı heykel sergisi, 30 Mart - 21 Nisan tarihleri arasında İstanbul Mimarlar Odası Karaköy Binası’nda ziyarete açık olacak.

Kentleşme sürecinde mega kent olgusu, gecekondular ve gökdelenler arasında sıkışan, fark edilmeyen insanların kaygıları Oylum Öktem İşözen’in heykellerinde vücut buluyor.

“Derin Deliler” sergisi 45 heykelle karşılıyor izleyiciyi… Bu heykellerden bir kısmı, kent karmaşasının baskısıyla, akıl ve beden arasındaki ilişkiyi ortaya koyarken, diğer bir grup heykel ise Rodin’in düşünen adam heykeline göndermeler yapıyor. Heykelin Türkiye’deki replikasının, düşünmeyi temsil ettiği için akıl hastanesinin bahçesinde olması ironisinden yola çıkan sanatçı, düşünen bireyin okların ucunda yaşama cesaretini ortaya koyuyor.

Sanatçı, “Derin Deliler” sergisindeki heykellerinde şehrin rengarenk insanlarını, farklı malzemelerle, yeni boyutlar ve figüratif anlayışıyla harmanlıyor. Tüm bu sessiz figürler suskun duruşlarıyla kentin anlatıcılığını yaparken, heykeltıraş: “Bu sergimin kimlikleri; gecekonduyla, gökdelenin arasında oturan, mahallesini arayan, sevginin olmadığı, gösterinin değer bulduğu, belleğini kaybetmiş, hatırasız, nerede yaşadığını unutmuş şehrimin insanlarıdır.” diyor.

Oylum Öktem İşözen, heykelleri ile ilgili ekliyor: “Derin Deliler: Bir Kent Meselesi” kentin eskicisinden, çöpçüsüne, kahvedeki düşünen adamdan, uyuyakalmış tüm bireylerine, delirdiklerinin farkında bile olmayan bulanıklıkta yaşayanları anlatıyor. Şehrin orta yerinde kalmış, olmamış, şaşkın, yoksul, işsiz, bilge, aklı tutulmuş, fikri sorulmayan, fikri olup söylemeyen, çok konuşup hiç bir şey demeyen şehrin insanları. Bu şehir benim şehrim. Bu insanlar bizleriz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın