Conversations Seminerleri: İnsan Odaklı, Yaşanabilir Şehirler

Conversations seminerleri kapsamında Embarq Türkiye Direktörü Arzu Tekir tarafından gerçekleştirilecek olan "İnsan Odaklı, Yaşanabilir Şehirler" başlıklı konuşma 7 Ocak 2016, saat 16.30’da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü Galata Salonu’nda yapılacak.

Etkinlik dili Türkçedir.

Özet

Birleşmiş Milletler’in yaptığı çalışmalara göre 7 milyarı aşkın dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşamaktadır. Gene Birleşmiş Milletler’in yaptığı çalışmalar göstermektedir ki, 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun yüzde 70’i kentlerde yaşayacak. Ve sadece 15 yıl içerisinde dünya nüfusunun yarısının yaşadığı kentsel bölgeler, şimdikinin iki katına çıkacak. Kentsel bölgeler iki katına çıkarken, yollardaki araç sayısı 1.2 milyarı bulacak. Dünya Bankası’nın verdiği bilgiye göre, 75 milyonu bulan Türkiye’de nüfusunun yaklaşık yüzde 72’si kentsel alanda yaşamaktadır ve 2030 yılında bu oranın yüzde 80’i geçmesi beklenmektedir.

Dünyayı ve Türkiye’yi bekleyen bu dramatik kent nüfusu artışı, sınırlı olan kaynakların şimdiden etkin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Enerjiden kaynaklı emisyonların yüzde 70’inden kentler sorumludur. Teknoloji ve altyapı, doğru planlama ve vizyonla birleştirildiği takdirde akıllı, dolayısıyla sürdürülebilir ve yaşanabilir şehirler elde etmek mümkün.

nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı kapsamında Türkiye’nin gelişmiş ülkelere kıyasla enerjinin en yoğun kullanıldığı ekonomilerden birisi olduğu ortaya koyulmuştur. Enerji yoğunluğunun OECD ve AB-27 ortalamalarının üzerinde olduğu Türkiye için önerilen altı bileşenden bir tanesi ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasıdır. Ulaşımda toplu taşımanın yaygınlaştırılması, uygun yerlere akıllı bisiklet ağlarının kurulması, trafiğe kapalı yaya yollarının yaygınlaştırılması, yüksek verimli araçların kullanılması, alternatif yakıt teknolojileri ve teknolojik imkanlardan faydalanarak geliştirilmiş inovatif çözümler kentlerin sebep olduğu enerji kullanımını en aza indirecek yöntemler arasındadır.

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde geliştirilen Eylem Planları kapsamında 2023 yılına kadar sürmesi beklenen kentsel dönüşüm projelerinin maliyetinin 400 Milyar Doları bulması öngörülmektedir. Ulaştırma Sektörü Operasyonel Plan dahilinde beş öncelikli başlık belirlendi. Sürdürülebilir ve güvenli ulaşım, verimli ulaşım ve erişilebilir ve kapsayıcı ulaşım bu beş başlık arasında yer alıyor. Önümüzdeki yedi yıl içerisinde, AB’ye Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’ndan (IPA) ayrılan 440 Milyon Avro ile en az 10 kentte sürdürülebilir kent içi ulaşım planlarının uygulanması hedefleniyor.

2015 yılı, şehirleri daha yaşanabilir ve sürdürülebilir alanlara dönüştürmek için Türkiye’nin önüne önemli fırsatlar sunuyor.
Etiketler

Bir yanıt yazın