Çarşamba Seminerleri: “Örentepe’de Gerilim: Ege Kıyılarında Bir Koruma Mücadelesi”

Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta, #miras temasıyla yapılacak "Örentepe'de Gerilim: Ege Kıyılarında Bir Koruma Mücadelesi" başlıklı sunum, 30 Kasım 2016 saat 11:00'de MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda yapılacak.

Çarşamba Seminerleri’ne bu hafta #miras teması ile M. Rıfat Akbulut, Seher Başlık, Murat Özgen ve Yekta Karakulak’ı konuk oluyor:

Konuşmacılardan Doç. Dr. M. Rıfat Akbulut MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde, Yrd. Doç. Seher Başlık ise MSGSÜ Enformatik Bölümü’nde görev yapmakadır. Her iki konuşmacı da MSGSÜ Arkeoloji Bölümü bünyesinde gerçekleştirilen Denizli, Buldan, Tripolis; İzmir, Kolophon; Tekirdağ, Ganos, Burhaniye, Ören, Adramytteion gibi çeşitli arkeolojik araştırma ve kazıya katılmıştır. Ayrıca 2012 yılından beri Ören, Adramytteion koruma planlamasında yer almaktadırlar. “Örentepe’de Gerilim: Ege Kıyılarında Bir Koruma Mücadelesi” başlıklı sunuşlarının tanıtım metninden:

Türkiye dünyada bilinen en zengin ve renkli kültür mirasına ve son derece özgün ve zengin çeşitlilikte doğal miras değerlerine sahip olmasına karşın, doğal ve kültürel mirasın korunmasının öteden beri toplumda ve ilgili uğraş alanlarında başlıca gerilim, kaygı ve mücadele alanlarından biri olduğu bilinen bir gerçektir. Kuzey Ege kıyılarında modern ve arkeolojik bir yerleşmenin paylaştığı sit alanı için hazırlanan koruma planı da bu yönüyle Türkiye deneyiminden çok farklı olmayan bir süreçten geçmiş ve geçmektedir. Ancak koruma kavramı ve miras değerlerine yaklaşımıyla Ören/Adramytteion Koruma Planı Türkiye’de karşılaşılan genel koruma anlayışından oldukça farklılaşan yenilikçi bir model olmayı da hedeflemiştir.

Ören, Edremit Körfezi güneyinde, Balıkesir, Burhaniye İlçesi’nde bir sayfiye yerleşmesi. 1960’lardan 1990’lara kadar turizmin gözde destinasyonları arasında yer almış. Körfeze adını veren Adramytteion Antik Kentinin de üstünde kurulmuş. İlk kez 1975 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgede, mevcut arkeolojik sit sınırları 1989 ve 1990 yıllarında oluşturulmuş. İlk kez 2001-2006 arasında gerçekleştirilen Adramytteion kazıları 2012 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Aynı tarihte Ören’de sit alanları için sonradan giderek gerilimli bir sürece dönüşecek koruma planı çalışmaları da başlatılıyor. Ancak, Ören, Adramytteion Koruma Amaçlı İmar Planı, her zaman rastlanılamayacak ilginç ve son derece özgün bir planlama problemi ile karşı karşıya gelecektir. Bir yandan arkeolojik mirasın korunması ve değerlendirilmesi, diğer yandan, mevcut yerleşimin ve yaşamın mimari, şehircilik, peyzaj ve doğal değerler ile uyumlu bir şekilde sürdürülmesi. Ören/Adramytteion Koruma Planı hem Türkiye deneyiminde benzerleri olan hem de özgün ve farklılaşan yanlarıyla ilgi çekici bir koruma macerası ve mücadelesini anlatmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın