Çarşamba Seminerleri: İstanbul’un Dönüşümüne Emek Açısından Bakmak

Hakan Koçak'ın "İstanbul'un Dönüşümüne Emek Açısından Bakmak" başlıklı sunuşu 14 Ekim saat 11:00'de MSGSÜ Fındıklı Binası Video Konferans Salonu'nda yapılacak.

Petrokimya, balıkçılık gibi farklı emek coğrafyalarında, emek rejimi, emek-kimlik-mekan, dayanışma örüntüleri, kurum tarihleri hakkında pek çok araştırma ve yayını olan sosyolog Hakan Koçak, Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) mensubudur. Hakan Koçak aynı zamanda Paşabahçe semtinin bir ‘fabrikalar semti’ olarak oluşum, kimlik ve dönüşüm hikayesini anlatan “Camın İşçileri – Paşabahçe İşçilerinin Sınıf Olma Öyküsü’ kitabının yazarıdır. Konuğumuzun “İstanbul’un Dönüşümüne Emek Açısından Bakmak” başlıklı sunuşun tanıtım metninden:

Emeksizleşme, tüm içerimleriyle birlikte emeğin sosyal, tarihsel ve mekânsal dokuda görünmezleşmesini; kentin dışına sürülmesini, kentin tarihsel belleğinde görünmezleşmesini; kendisine ait kamusal alanları, yaşam alanlarını, üretim alanlarını kaybetmesini ve kendi ürünü olan kentsel mekâna yönelik yaşadığı yabancılaşmanın derinleşmesini anlatıyor. Epeyce bir zamandır küresel kent olarak tanımlanarak kendisine yeni bir kimlik oluşturulan İstanbul kendisini üreten ve yeniden üreten o büyük güce, çoğunluğa, giderek daha uzak hale ge(tiri)liyor. Sunumumuzda bu süreç aynı zamanda mekansal dinamiklerin emek hareketiyle ilişkisi bağlamında da ele alıcak ve örnekler üzerinden farklı boyutlarıyla değerlendirilecek. Emeksizleştirme sürecine karşı direniş pratikleri ve imkanları da tartışılacak. 

Etiketler

Bir yanıt yazın