Çarşamba Semineri: “Kentsel Tasarım Rehberleri Türkiye Modeli”

Çarşamba Seminerleri'ne bu hafta "tasarım" temasıyla Güzin Konuk, Hürriyet Öğdül ve İnci Olgun konuk oluyor. Seminer, 10 Mayıs'ta MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda yapılacak.

“Kentsel Tasarım Rehberleri Türkiye Modeli” başlıklı sunuşlarının tanıtım metninden:

“20. yüzyılın ikinci yarısında gündeme girmeye başlayan ‘Kentsel Tasarım’, ilk zamanlarda salt bir “kent estetiğini düzenleme aracı” olarak ele alınmışsa da günümüze kadar geçirdiği evrim içinde artık stratejik planlamanın uygulama araçlarından birisi haline gelmiş, planlamanın mekânla bağlantısını kuran, sosyal ve mekânsal hedefleri somutlaştıran projelendirme biçimi olarak tanımlanmaya başlanmıştır.

Tasarım rehberleri, projelerde ve uygulamalarda yol gösterici olarak kamu alanının elindeki en önemli araçlardan birisidir. Kentsel tasarım rehberleri yalnızca her bir projenin kendine has ekonomik kârlılık kriterlerinin belirlenmesinde değil, kent bütününe ilişkin ve kamu yararına geliştirilen bütüncül planların hedeflerine ulaşmak için de bir araç olarak kullanılır ve sosyal, ekonomik, çevresel kararlar bu yolla somutlaştırılarak uygulanır. Stratejik planın uygulama aşamasında ise bu rehberler mekân, politika ve strateji bağlantısını kurar.

Ulusal ölçekte ele alınan kentsel tasarım düşüncesi, tüm toplum kesimlerince kabul gören kaliteli mekânlar yaratmak ilkesi çerçevesinde ve bu ilkeleri planlama ve tasarım sürecinin tüm ölçeklerine entegre etmek amacı ile hareket etmeyi gerektirmektedir. Kapsamlı tasarım süreci plancı ve tasarımcılar arasında gelişerek yapılanmış çevrenin biçimlenme ve bakımı için profesyonelleri bir araya getiren bir çözüm üretmektedir.

Özet olarak ‘Kentsel Tasarım’ kent ve içinde yer aldığı kentsel mekân için ‘vizyon’ yaratmayı hedef emekte ve vizyonun oluşum sürecinde gerekli kaynakları ve becerileri birlikte harekete geçirmektedir. Rehberler bir yandan süreci kontrol ederken diğer yandan projeye odaklı olarak çalışır. Bu nedenle ‘Kentsel Tasarım’ ürünle biten süreci ortaya koymaktadır. Bu durum tasarım hedefleri ve kontrol araçlarının farklılaşmasını tanımlamış olmaktadır. Bir tarafta ‘Kentsel Tasarım Rehberleri’ tasarım sürecini kontrol ederken diğer yandan kentsel mekâna ilişkin ‘Kentsel Projeler’ doğrudan mekânsal kaliteyi ortaya koymaktadır.

Güzin Konuk, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini Mimarlık Bölümü’nde tamamlamış, doktorasını İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Şehircilik Dalı’nda yapmıştır. Konuk ayrıca 1977’de Herriot – Watt University, Edinburg College of Arts’da Kentsel Tasarım uzmanlık eğitimi almıştır. Uzmanlık konuları; Kentsel tasarım metodolojisi, tasarım rehberleri, kentsel peyzaj, kentsel rejenerasyon, büyük projeler, kentsel mikro ortam tasarımı, yeni teknolojiler ve planlama-tasarım süreç ilişkisi üzerinedir.

Hürriyet Öğdül, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ‘den lisans derecesiyle mezun olmuş, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü, Bölge Planlama yüksek lisansını yapmıştır. Doktorasını ise MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. Araştırma alanları kırsal alan planlaması, kırsal çalışmalar, bölge planlama ve konut politikalarıdır.

İnci Olgun, lisans mimarlık eğitimi sonrasında yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Kentsel Tasarım lisansüstü program ile ölçekler arası mekân araştırmaları ve proje çalışmalarına başlamış, doktora tezini kent belleği ve mekân okumaları üzerine tamamlamıştır. Meslek hayatına proje uygulama ve tasarım çalışmaları ile serbest mimar olarak başlayan Olgun, 2001 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde planlama ve kentsel tasarım stüdyoların da grup proje yürütücüsü olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın