Bir Melankoli Mekânı Olarak Ansiklopedi

Salt’ın “Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi” sergisi kapsamında hazırlanan “Melankoli ve Kent” programı, akademisyen ve felsefeci Ferda Keskin’in açık dersiyle devam ediyor.

Karaköy Meydanı ve Tarihî Yarımada’nın havadan görünümü
Salt Araştırma, Fotoğraf ve Kartpostal Arşivi

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisi, G harfine kadarki 11 cildi basılan İstanbul Ansiklopedisi’nin yayımlanmamış bölümlerine ve tasarım aşamasında kalan maddelerine ışık tutuyor.

Sergi kapsamında hazırlanan Melankoli ve Kent açık ders programı, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975) yarım kalmış ansiklopedisinin gündeme getirdiği melankoli ve kent ilişkisini odağına alıyor. Akademisyen ve felsefeci Ferda Keskin, 27 Temmuz Perşembe günü saat 18.30’da Salt Galata, Atölye II-III’te “Bir Melankoli Mekânı Olarak Ansiklopedi” başlıklı bir açık ders gerçekleştirecek. Keskin, programda “İstanbul Ansiklopedisi’ni Koçu’nun kayıp ya da kaybolmaya yüz tutmuş bir kentin parçalarını biriktirerek oluşturduğu bir koleksiyon olarak düşünebilir miyiz?” sorusuna odaklanacak. Bu sorudan hareketle melankoli kavramını, bu kavramın bir tezahürü olarak koleksiyonculuğu ve İstanbul Ansiklopedisi koleksiyonunu ele alacak.

Dört oturuma yayılan açık ders programında, Koçu’nun “Bundan sonra, üzerinde belki de ömrümü yıpratacağım” dediği ansiklopedide kullandığı dilden geçmişe, ayrıntılara ve şehre bağlılığına, halk şairlerinin anlatılarından yıkımlarla değişen kent manzaralarına, ansiklopedi ve arşivden seçili malzemeler yorumlamaya açılacak. Program, mimar-editör Neslihan Şık ve akademisyen-yazar Umut Tümay Arslan’ın açık dersleriyle devam edecek.

Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi

Etiketler

Bir yanıt yazın