Artist 2016: Umulmadık Topraklar

"Çok küratörlü yatay bir sanat örgütlenmesi deneyimi" olarak tanımlanan Umulmadık Topraklar / terra incognita sergisi, 20 Kasım tarihine kadar TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde görülebilir.

Bu yıl 26.sı düzenlenecek ARTİST / Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nın 7 no’lu ana salonunda bu yıl 25 galerinin yanı sıra “Umulmadık Topraklar” isimli, çok küratörlü geniş bir sergi, panel ve performanslar dizisi ile izleyiciyle buluşuyor.

Umulmadık Topraklar sergi ekibi sergiyi şöyle anlatıyor:

12-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Artist bu yıl, katılımcı galerilerinden, mekanın fiziksel kullanımına, dilinden, örgütlenme biçimine kadar pek çok açıdan değişim geçiriyor. Yaklaşık bir yıldır geniş bir ekiple üzerinde çalıştığımız Umulmadık Topraklar// Unexpected Territories yatay bir sanat örgütlenmesi deneyimi olarak Artist 2016’nın içine yerleşiyor. Umulmadık Topraklar hem kolektif bir ürün hem de bir metot önerisi. Ortak bir soru etrafında sınırsızca çeşitlenen sergiler, performanslar, paneller, etkinlikler, yollar ve sorular bütünü. Ülkenin ekonomik ve politik gerçekliği içinde, yaşam alanlarını korumanın ve yenilerini açmanın ihtiyacı ile hareket ediyor. Mimarlık, arkeoloji, sosyoloji ile sanat arasında düşünce ve eylem alanları açmayı deniyor. Umulmadık Topraklar’ı topyekun bir yıkımla olduğu kadar bu yıkımın taşıdığı “beklenmedik” bir birlik fikirleriyle de yüzleşmeye hazır bir ekip oluşturuyor. Yolun boyunun ölçüsünü önceden almadan, yolun kendisini seçen bir grup insanın ortak çabasının ürünü olan Umulmadık Topraklar, omurgası kırık ne varsa başsız gövdesine davet ediyorUmulmadık Topraklar’ın iddiası kendinden menkul: İklimi son 20 yılda giderek sertleşen, kazananın olmadığı, güvensiz, rekabetçi ve hakikatle kurduğu üretken gerilimi çoktan kaybetmiş sanat dünyasında, öncelikle sanatçının hayatta kalma koşullarını dert ediniyor. Ülkenin geleceğinde tek tabanca olmanın imkansızlığını öngördüğü için, yan yana gelebilmenin imkanlarını araştırmaya davet ediyor. Sadece on günü işgal etmeyi değil, olası karşılaşmaları ve çarpışmaları tetiklemeyi arzuluyor. Fuar ya da bienal gibi formların içinden çarpıtıldığı bir yatay örgütlenme öneriyor, bir çeşit oyun alanı açıyor.”

Artist 2016 ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Otonom yönetimlerin bazıları şöyle:

DEPO Tophane-BAK projesi- Latife Uluçınar, Emre Zeytinoğlu, Barış Seyitvan, Ezgi Bakçay, Rahmi Öğdül, İpek Çankaya (Halka Sanat), Rafet Aslan, Aslıhan Kaplan Bayrak (Bahçe Grubu) İnsel İnan, Göçmen Kadınlar Birliği (Almanya), Mahmut Koyuncu, Yekhan Pınarlıgil- Murat Alat – Lionel Soukaz (Paris-Fransa), Elli Chrysidou (Selanik, Yunanistan), Taner Güven, Gogo Smili, Zeki Coşkun, AmberPlatform, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Uygulama ve Araştırma Merkezi (FUAM), Hinterland Galerie (Viyana, Avusturya), Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Grafist, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent/Kent Düşleri Atölyesi, LeMan, Arada Kültür Sanat Derneği, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED)

Umulmadık Topraklar’a Nalan Yırtmaç Fanzin Atölyesi ile, Murat Akdağ, Hakan Kökcü ve Fethi Arda Ergül performanslarıyla katılıyor. AICA başkanı Marek Bartelik’in de katılacağı panel programını Ayşegül Oğuz ve Çiğdem Zeytin hazırlıyor. Toplumsal hareketler bölümünün koordinatörlüğünü Eda Yiğit, performans koordinatörlüğünü Ceylan Dizdar, etkinlik kitabının editörlüğünü ise Özge Uysal yapıyor.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Artist 2016’ya sürpriz bir sergiyle katılıyor. Arkeolog ve sanatçılar, göç etmeye zorlanan toplulukların yanlarında neyi, neden taşıdıkları sorusuna arkeolojik ve estetik bağlamda cevap arıyor. Arkeologlar Elif Koparal ve Yiğit Ozar, mimarlar Aslıhan Demirtaş ve Yara Mousa (Marioul Project), sanatçılar Ali Taptık ve Suna Kafadar imzası taşıyor.

Programın bütünü Burcu Pelvanoğlu, Feyyaz Yaman, Hakan Gürsoytrak, Temur Köran, Buket Güreli ve Memet Güreli’nin katkılarıyla güçleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın