Anma Programı 2018-2020: Nezih Eldem ve Mekanı Örgütlemek

Mimarlar Odası Anma Programı’nın 2018-2020 dönemi için seçilen Nezih Eldem adına düzenlenen “Nezih Eldem ve Mekanı Örgütlemek: Çizginin Gücü. Detaya Hakimiyet, Elverişlilik” başlıklı sempozyum, 8 Ekim 2019 tarihinde İTÜ Taşkışla Nezih Eldem Konferans Salonu’nda yapılacak.

2018 yılında düzenlenen XVI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin Seçici Kurulu’nun açıklaması:

Nezih Eldem mimarlık uğraşını varoluşsal bir yoğunluğa taşımış ve kendini az bulunur bir cömertlikle mimarlığa adamıştı. Yaşamın tüm diğer alanları ikincildi onun için. Hep kendiyle yarıştığı, kaçınamayacağı bir yetkinlik idealinin peşinde olmuştu. ‘Yetkinlik’ sözcüğü, onu ve yaptığı her türlü işi tanımlayacak tek kavramdır. Nezih Eldem ister yapılar tasarlasın, ister öğrencilerine bilgi aktarsın, hep sıradan olanın ters ucunda bulunan noktaya kadar tırmandırmıştır uğraşını. Bu nedenle her yapısı ve her dersi benzersiz olmuştur. ‘Ben öğrencilerim için inşa ediyorum’ derken hedeflediği kitle, olasılıkla öğrencilerin çok ötesindeydi. Belki de o, vasatlık kültürüne karşı bir kavga veriyordu. Yaptığı işe sürekli sorular soran, eski zanaat ustaları titizliğiyle hiçbir ayrıntıyı eksik bırakmamaya çalışan, hesapsızca emek harcayan, önüne çıkan her tasarıma ilişkin her soruna müdahil olup peşini bırakmayan, yaman bir mimarlık ve aslında kültür savaşçısıydı o. Bize bıraktığı yapıların ve mekânların tarifsiz deneyimi onu bize hep hatırlatacak. Nezih Eldem’i saygıyla anıyor, kendisinin Türkiye mimarlığına olan büyük katkısının Mimarlar Odası Anma Programı çerçevesinde önümüzdeki iki yıl boyunca çeşitli yayın ve etkinliklerle gündeme getirilmesi, belgelenmeye ve değerlendirilmeye başlanmasına karar verildiğini duyuruyoruz.

Sempozyum, Nezih Eldem tarafından tasarlanmış olan ve adının verildiği Taşkışla 109 no.lu Konferans Salonu’nda yapılacak. Nezih Eldem’in İTÜ’de verdiği “Mekan Örgütlenmesi” dersine referansla adlandırılan etkinlik; Eldem’in güçlü eskiz yeteneği, en küçük ayrıntıya bile hakim olma kabiliyeti ve oldukça önemsediği “elverişlilik” kavramına vurgu yapmayı planlıyor. Yapılacak konuşmaların ardından son oturumda, 1984 yılına ait bir ses kaydı ve slaytlar aracılığıyla canlandırılan “Mekân Örgütlenmesi” dersinin gösterimi yapıldıktan sonra “Anılarımızdaki Nezih Eldem” başlıklı forum yapılacak ve katılımcılardan da katkılar alınacak. Sempozyum, İstanbul Büyükkent Şubesi’nin düzenlediği 15. Mimarlık ve Kent Şenliği’nin de bir parçası olacak.

Mimarlar Odası, etkinliğin yanı sıra Nezih Eldem ile ilgili yeni ve özgün araştırmaların daha geniş kesimlere ulaşmasını sağlamak adına Mimarlık dergisine iletilmesi ve Nezih Eldem’in özellikle de eğitimci kişiliğinin vurgulanmasına yardımcı olacak malzemelerin Oda ile paylaşılması için açık çağrıda bulundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın