Aloïs Riegl ve Modern Anıt Kültü

Avusturyalı sanat tarihçisi Aloïs Riegl'ın 1903'te kaleme aldığı "Modern Anıt Kültü" başlıklı metnin tartışılacağı konferans 14 Mayıs'ta MSGSÜ Video Konferans Salonu'nda yapılacak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinden Erdem Ceylan, 14 Mayıs Perşembe günü saat 15:30’da MSGSÜ MF Video ve Konferans Salonu’nda “Aloïs Riegl ve Modern Anıt Kültü” başlıklı bir konferans verecek. AKSAM (Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi) tarafından düzenlenen konferansın konusu Avusturyalı sanat tarihçisi Aloïs Riegl’ın 1903’te kaleme aldığı “Modern Anıt Kültü” başlıklı metin.

Sanat tarihçileri için olduğu kadar mimar ve restoratörler için de yol gösterici bir içeriğe sahip olan “Modern Anıt Kültü”, 19. yüzyılın tarihselci ve restorasyoncu yaklaşımlarının belirlediği tarihi eserler kuramından, 20. yüzyılın modernist ve korumacı düşüncesine geçiş sürecinde, yeni paradigmanın temellerini atan bir “kült” metin. Geçiş sancılarının görüldüğü yüzyıl dönümünde, zamanın ruhunu yakalamaya çalışan bu metin, sanat ve mimarlık tarihi ile restorasyon kuramının kesiştiği yerde duruyor. Metnin etkisi, gerek disiplin içindeki özgül bilgi alanıyla, gerekse kendisinin tarihsel, toplumsal ve kültürel bağlamıyla sınırlandırılamayacak kadar güçlü. İnsanın, ürettiği eserlerle, dolayısıyla geçmişiyle kurduğu ilişkinin modern zamanların başlangıcındaki dönüşümünü sorunsallaştıran metin, hem anıt değerlerindeki genelgeçer hiyerarşiyi sorguluyor, hem de, tespit ve öngörüleriyle, zaman ve mekân üstü bir geçerliliğe sahip.

Türkçe basımı, Erdem Ceylan’ın çevirisiyle Daimon Yayınları tarafından gerçekleştirilen “Modern Anıt Kültü”, önümüzdeki günlerde raflardaki yerini alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın