1840-1912 Yılları Arasında İzmir Ve Selanik’te Kentsel Ve Mimari Değişim

19 Mart 2018 Pazartesi günü İTÜ Mimarlık Fakültesi Doktora Seminer Salonu'nda yapılacak etkinlikte Ceylan İrem Gençer, 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmir ve Selanik'te ortaya çıkan mimari ve kentsel değişimleri ele alacak.

1839’da Tanzimat Fermanı’nın ilan edilmesinden sonra birçok alanda yenilik arayışına giren Osmanlı hükümeti, İstanbul’dan başlayarak kentlerin fiziksel görünümlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara öncelik vermiştir. Bu çalışma kapsamında, Doğu Akdeniz’deki iki önemli liman kenti olan İzmir ve Selanik’teki kentsel ve mimari değişim süreçleri karşılaştırılmıştır. Özellikle demiryolları, rıhtım ve limanların inşası gibi kapsamlı altyapı projeleri, her iki kentte dönüşümü tetikleyen başlıca unsurlar olmuştur. Hem kârlı yatırım alanları oluşturan hem de kentin çehresini büyük ölçüde değiştiren bu projelerin gerçekleşmesi yalnızca bu tür yenilikleri destekleyen yabancı girişimcilerin çabalarıyla değil, aynı zamanda yeni rant alanlarının oluşmasına sıcak bakan Osmanlı yöneticileri sayesinde olmuştur. Ayrıca her iki kentte meydana gelen yangınlar ve göçe bağlı aşırı nüfus artışı ile ortaya çıkan yeni yerleşim alanlarının planlanması zorunluluğu, kentsel morfolojiyi etkileyen diğer unsurlardır.

19. yüzyılın ikinci yarısında İzmir ve Selanik’te ortaya çıkan mimari ve kentsel değişimin arşiv belgeleri üzerinden karşılaştırmalı bir incelemesini sunan bu seminer, aynı zamanda Osmanlı Hükümeti’nin perspektifinden kentsel dönüşümü irdelemeyi hedeflemektedir.

Ceylan İrem Gençer, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden 2004 yılında Mimarlık lisans derecesini almıştır. Aynı üniversitede 2006 yılında “Cunda Adası’nda Tarihi Çevre Koruma ve Sıhhileştirme Çalışması” başlıklı tezi ile Restorasyon yüksek lisans programını, 2012 yılında “1840-1912 Yılları Arasında İzmir ve Selanik’teki Kentsel ve Mimari Değişim” başlıklı tezi ile Restorasyon doktora programını tamamlamıştır. 2011 yılından beri Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın