14. Betonart Mimarlık Yaz Okulu

TÇMB’nin 2002 yılından beri “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği uygulama ağırlıklı atölye çalışması 30 Ocak - 6 Şubat 2016 tarihleri arasında Ünye/Ordu’da.

TÇMB’nin 2002 yılından beri “BETONART” markası altında mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği uygulama ağırlıklı atölye çalışması, OYAK Çimento Grubu, Ünye Çimento Fabrikası’nın desteğiyle yapılacak.

Ertelenen ve yeri değişen 14. BETONART Mimarlık Okulu bu yıl 30 Ocak – 6 Şubat tarihleri arasında Ünye/Ordu’da. Ferhan Yalçın’ın koordinatörlüğünü Çoşkun Çağlar Armağan, Başak Özden, Yelta Köm, Emre Gündoğdu ve Hakan Yıldız’ın moderatörlüğünü yapacağı atölyenin bu yılki teması ” Betonun Bilindik Hafifliği”.

Küratörler Seçil Yaylalı ve Giorgio Caione atölyenin temasını bu şekilde açıklıyor;

Hafiflik, çağdaş mimarlığın en gözde anahtar kelimelerinden Renzo Piano’nun “mimarlık hafifliktir” dediği gibi olsa da çoğu zaman doğrudan beton ile özleştirilmez. Kaldı ki hafifliğe önem veren mimarların en sık kullandığı malzemelerden biridir. Doğa dediğimizde aklımıza gelen ilk şeyin insan üretimi olan fiziksel çevreler olduğunu hatırlamamız çok iyi olur. Aslında doğa oldukça vahşi ve şu anda içinde yaşayamayacağımız kadar kent hayatından uzak bir bileşkeler düzenidir. Hafiflik doğa ve beton yan yana geldiğinde oksimoron gibi gözükmesi, bizim beton tasarımlar üzerinden söylemek istediklerimizi yeniden düşünmemiz için önemlidir.

Bu workshopta şimdiye kadar bildiğimiz bazı kalıpları sorgulayıp değişken parçalara sahip tasarımlar yaparak farklı iki mekan üzerinden uygulama yapma imkânı bulacağız. Post fordizm’in bize sağladığı tasarım yöntemlerini düşünerek, ana bir kalıpla ve değişken parçalarla farklı mekânlar için kullanılabilecek farklı dillere sahip tasarımlar üzerinde çalışabileceğiz. Tasarımımızı, elimizdeki olanaklarla birleştirip ürünlerimizi fabrika ortamı ve Mardin’de küçük bir kentsel mekanda uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca detay olarak betonun farklı malzemeler ile birleşimini deneme amacındayız. Tasarımımızın doğal ve beşeri çevreye uyumlu olmasını, hatta kaynaşmasını istiyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın