Forensic Architecture Suriye’deki Savaş Suçlarını Mekansal Olarak Belgeliyor

Haber ve belgesel bloğu Vice; insan hakları ihlallerini mekansal olarak belgeleyen analizler ve görselleştirmeler yapan Forensic Architecture’ın Suriye’de bombalarla yıkılan bölgelere dair araştırmalarıyla ilgili kısa bir söyleşi yaptı.

Vice söyleşisinde, adli mimarlık alanında yaptıkları çalışmalarla bilinen Forensic Architecture‘ın kurucularından mimar Eyal Weizman, Suriye’de savaşın yaşandığı çeşitli bölgelere yapılan bombalama eylemlerine dair Forensic Architecture’ın yaptığı araştırmalardan bahsediyor. Weizman araştırmasında, Suriye’deki savaştan dolayı yaşanan yaşam hakkı ihlallerini belgeliyor.

Forensic Architecture, bu araştırmayı yaparken yurttaş gazeteciliğinin* araçlarından, şehir/bina kat planlarından, yol haritalarından faydalanıyor. Örneğin bir bombalama anına dair yüzlerce insanın çektiği video ve fotoğraflar toparlanıyor; yer ve zaman sekanslarına göre düzenleniyor. Forensic, olay anının değişik açılardan çekilmiş fotoğraflarını/videolarını tasarladıkları bir şehir modelinin üzerinde, çekildikleri yerlere (bina içleri de dahil) yerleştiriyor. Böylece ne zaman, hangi bölgede hangi olayın nasıl gerçekleştiği belgeleniyor ve arşivleniyor. 

Söyleşiyi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

*Yurttaş gazeteciği, halkın “haber ve bilgiyi toplama, kaydetme, analiz etme ve yayma süreçlerinde aktif rol oynaması”na dayanır. (Kaynak: Dağ Medya)

Etiketler

Bir yanıt yazın